Frešo o hospodárení župy: S dopingom z eurofondov by sme boli s prehľadom prví

18.12.2016
0
Frešo o hospodárení župy: s dopingom z eurofondov by sme boli s prehľadom prví - 2016_16_12 (1)
Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj patrí po finančnej stránke už medzi najzdravšie župy. V najnovšom rebríčku inštitútu INEKO sa ocitol na druhom mieste.

„Len pre porovnanie, keď sme nastupovali do úradu v roku 2009, dlh župy s ostatnými nevysporiadanými záväzkami bol 46,09%. Tento dlh je v roku 2017 znížený na 29,76%. Toto sa nám darí aj napriek výrazne obmedzeným zdrojom na rozvoj a modernizáciu,“ vyjadril sa v piatok po schválení rozpočtu župan Pavol Frešo.

O prijatí rozpočtu župy sme podrobnejšie písali TU.

„Poviem to otvorene. Ak by aj naša župa mala doping z eurofondov, tak sme s prehľadom prví. Bratislave to dopriate nie je, ale zlepšujeme stav kraja aj tak,“ okomentoval ešte rebríček INEKo Frešo na sociálnej sieti s tým, že župa nemá žiadne faktúry po lehote splatnosti.

Poslanci zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja v piatok schválili rozpočet župy pre roky 2017-2019. V budúcom roku bude samospráva hospodáriť so sumou 144,7 milióna eur. Tie budú prerozdelené do štyroch oblastí, ktorými sú základné kompetencie, dopravná obslužnosť, rozvojové projekty a dlhová služba.

Medzi základnými kompetenciami sú vzdelávanie a šport (50,48 milióna eur), zabezpečenie sociálnych služieb a oblasť zdravotníctva (26,13 milióna eur) a na kultúru a cestovný ruch alokovala župa takmer päť a pol milióna. Návrh rozpočtu vychádza zo zadefinovaných priorít Akčného plánu, požiadaviek jednotlivých zariadení s dôrazom na dodržanie legislatívnych noriem. Na dopravnú obslužnosť pôjde v roku 2017 takmer dvanásť miliónov eur, na rozvojové projekty 37,51 milióna a na splátky istiny úverov a úrokov 3,13 milióna eur.

Župa má v budúcom roku v pláne napríklad začať s rekonštrukciou seneckej synagógy, zabezpečiť nový cyklovlak na Záhorí, pokračovať v budovaní centier odborného vzdelávania a prípravy, rekonštruovať cesty ako aj prepájanie a rozvoj cyklotrás – Eurovelo 13, 6, Vinohradníckej cyklocesty.

(ms: Foto: BSK)

 

Páčil sa vám článok?