Frešo: Z eurofondov chceme ďalšie dva cyklomosty

14.10.2016
0
Frešo: z eurofondov chceme ďalšie dva cyklomosty - bsk1
Páčil sa vám článok?

Napriek obmedzeným možnostiam čerpania eurofondov dokáže byť Bratislavský kraj v projektoch úspešný. Cyklomost slobody oslnil aj eurokomisárku pre regionálnu politiku Corinu Cretu. Ponad rieku Moravu majú pribudnúť ďalšie dva podobné mosty.

 „S komisárkou sme sa rozprávali aj o potrebe lepšej komunikácie európskych tém medzi občanmi a o úlohe regiónov v tejto oblasti. Nesmierne ma teší že pani Corina Cretu prejavila záujem navštíviť Cyklomost slobody, na ktorý sme veľmi hrdí. Je to vzorový projekt cezhraničnej spolupráce dvoch krajín a čo je dôležité, stal sa obľúbeným miestom cyklistov a peších turistov, o čom svedčia aj údaje zo sčítačiek. Podľa štatistík kraja prešlo cez most v priebehu roka, od začiatku júla 2014 do konca júna 2015, približne 107 000 cyklistov a chodcov. Práve takéto projekty potrebuje Európska únia v tomto čase oveľa viac ako kedykoľvek predtým. Nemôžeme sa uzatvárať,“ povedal Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý dodal, že župa najbližšie plánuje výstavbu dvoch cyklolávok v Gajaroch a vo Vysokej pri Morave.

Európska komisárka pre regionálnu politiku Corina Cretu navštívila Bratislavu počas európskeho samitu. Keďže projekt cyklomosta bol spolufinancovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007 až 2013, chcela si pozrieť, ako vyzerá, aký účel spĺňa, aký má význam pre kraj, ale zaujímali ju aj informácie o peších či cykloturistoch, ktorí tadiaľ prechádzajú.

Cyklomost slobody vedie ponad rieku Moravu a spája bratislavskú Devínsku Novú Ves a rakúsky Schloss Hof. Jeho výstavba sa začala v septembri 2011 a verejnosti bol sprístupnený nasledujúci rok v lete. Most kopíruje trasu pôvodného historického mosta medzi bratislavskou mestskou časťou Devínska Nová Ves a dolnorakúskym Schloss Hofom a je dôležitým spojovacím článkom regionálnej siete rakúskych a slovenských cyklotrás. Slúži cyklistom, peším a záchrannej službe.

Z celkovej dĺžky 955 metrov tvorí oceľová mostná konštrukcia 525 metrov, šírka je 4 metre. Cyklisti pri jazde mostom prekonajú výškový rozdiel 7 metrov. Cyklomost slobody získal aj niekoľko architektonických cien.

(bsk)

Páčil sa vám článok?