O americkom plote rokovali opäť poslanci

14.10.2016
0
O americkom plote rokovali opäť poslanci - plot_usa
Páčil sa vám článok?

Mestské zastupiteľstvo minulý týždeň opäť rokovalo o železnom plote okolo amerického veľvyslanectva. Primátor mestským poslancom totiž predložil na schválenie pozmenený návrh uznesenia, ktoré schválili koncom júna. Vtedy zastupiteľstvo schválilo nájom vo výške zhruba 481-tisíc eur, teraz to malo byť podmienené tým, že nájomné musí byť schválené americkým Kongresom. Poslanci primátorov návrh neschválili.

Doterajšia nájomná zmluva vypršala 15. augusta 2016. Dodatok k zmluve mal primátor s americkou stranou podpísať do 15. augusta, veľvyslanectvo však dodatok podpísalo 19. augusta, teda po uplynutí doby nájmu. Mestské zastupiteľstvo tak muselo rokovať o podmienkach novej nájomnej zmluvy, tú však minulý týždeň neschválilo.

Mestský poslanec Martin Borguľa tvrdí, že neschválením primátorovho návrhu sa z amerického plota stala čierna stavba. „Plot hyzdí najkrajšie bratislavské promenádne námestie. Po konzultácii s bezpečnostnými expertmi zastávam názor, že nie je bariérou, ktorá by chránila proti nejakým teroristickým útokom či proti vandalom,“ povedal poslanec Borguľa. Jeho tvrdenie, že plot je čiernou stavbou a staromestský stavebný úrad by ho mal odstrániť, je však sporné. Podľa občianskeho zákonníka pokiaľ mesto do 30 dní od skončenia nájmu nepodalo na súd žalobu na odstránenie plota, pôvodná nájomná zmluva sa automaticky predlžuje o ďalší rok, teda do 15. augusta 2017.

Primátor Ivo Nesrovnal je touto situáciou nepríjemne prekvapený. „Ten plot ruší aj mňa. Bohužiaľ, žijeme vo svete, kde sú globálne hrozby a takéto bezpečnostné opatrenia sú obvyklé aj v iných štátoch. Som však proti predčasným uzáverom. Teraz musíme preveriť dôsledky dnešného hlasovania,“ povedal primátor Nesrovnal.

(brn)

Páčil sa vám článok?