Zábavná pyrotechnika dostala od mestských poslancov červenú

11.10.2016
0
Zábavná pyrotechnika dostala od mestských poslancov červenú - petarda
Páčil sa vám článok?

Bratislavské mestské zastupiteľstvo schválilo pozmeňujúci návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o používaní zábavnej pyrotechniky. Jej používanie – týka sa kategórie F2 a F3 - bude podľa VZN v Bratislave zakázané počas celého roku, platnosť návrh nadobudol už 1. októbra 2016.

V pôvodnom znení návrhu bol uvedený celoročný zákaz, s výnimkou silvestrovskej noci, ktorý by sa však podľa viacerých poslancov míňal účinku. Poslanci preto schválili pozmeňujúci návrh.

Jedným z najaktívnejších presadzovateľov komplexného zákazu pyrotechniky bola iniciatíva STOP petardám, ktorá požadovala radikálnejšie riešenie, a to aj zákaz predaja zábavnej pyrotechniky širšej verejnosti. ,,Ucelené riešenie predstavuje možnosť nielen regulovať používanie, ale i predaj, a to na celoštátnej úrovni,“ uviedol P. Kočvara zo STOP petardám.

Petíciu za celoročný zákaz používania hlučných petárd, súkromných ohňostrojov či delobuchov podpísalo vyše desaťtisíc obyvateľov Bratislavy. Ako tvrdia iniciátori výzvy, obyvateľov najviac trápi práve hluk, ktorý tento typ takzvanej komerčno-zábavnej pyrotechniky sprevádza. Stresom z hluku trpia podľa nich starí ľudia, tehotné ženy, i zvieratá.

Podľa majiteľov veľkých pyrotechnických spoločností zase spadajú do diskutovanej kategórie pyrotechniky aj prskavky, kompakty, rímske sviece či fontány, ktoré však predstavujú len veľmi nízke nebezpečenstvo a spôsobujú minimálnu hladinu hluku.

Z ich reakcie vyplýva, že týmto nariadením mesta sa klientela predajní s pyrotechnikou značne zredukuje, keďže kategórie F2 a F3 predstavujú absolútnu väčšinu predajných výrobkov. Viacerí pyrotechnici tvrdia, že záväzným nariadením budú trpieť najmä skúsení pyrotechnici. ,,Zasiahne to iba nás, profesionálov, ktorí robíme ohňostroje poctivo, s povoleniami a len do 22.00 h, aby sme nerušili nočný pokoj," tvrdí T. Medveď, majiteľ jednej z bratislavských predajní s výrobkami na ohňostroje.

Výnimku od poslancov dostali iba ohňostroje, ktoré bude odpaľovať profesionálna firma, prípadne detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či rôzna scénická pyrotechnika.

Na rade je teraz mestská polícia, ktorá bude musieť v meste dohliadať na dodržiavanie všeobecného záväzného nariadenia.

Daniela Mihoková

Páčil sa vám článok?