Na podpis memoranda o parkovaní žiadny starosta neprišiel

4.2.2016
0
Na podpis memoranda o parkovaní žiadny starosta neprišiel - nesrovnal_primator
Páčil sa vám článok?

Spoločné memorandum o spolupráci pri zavádzaní jednotnej parkovacej politiky – to chcel dnes s bratislavskými starostami podpísať primátor Ivo Nesrovnal. Mala to byť podľa neho len politická deklarácia. Starostovia to označili za zbytočný akt a na podpis neprišli.

"Mal to byť prvý krok k zavedeniu parkovacej politiky – politická deklarácia, lebo sme politici, záväzok, že to myslíme vážne a chceme problém s parkovaním riešiť," vysvetľoval na dnešnom brífingu Nesrovnal, keď na podpis dokumentu nikto neprišiel. Poukazoval na to, že postup ešte niekoľkokrát so starostami konzultoval a text memoranda upravovali. "Aby niekto nemal pocit, že robí záväzky, ktoré nemôže na seba prijať," dodal primátor.

Memorandum hovorí len o spolupráci pri zavedení systému a o prijatí právneho rámca, ktorý vymedzuje kroky parkovacej politiky, do konca tohto roka. Starosta Ružinova Dušan Pekár teda podotkol, že dokument je zbytočný. Takýto spoločný záväzok už totiž starostovia štyroch najväčších mestských častí podpísali v marci 2013. Odvtedy sa vymenil v úrade len jeden z nich, v Starom Meste, aj ten však s textom podľa Pekára súhlasí. Parkovaciu politiku by tiež mali zaviesť v prvom kroku nie v celej Bratislave, ale len v štyroch najväčších mestských častiach.

"Pre mestské časti a hlavné mesto je teraz potrebné novelizovať štatút mesta a všeobecne záväzné nariadenie, ktoré bude parkovaciu politiku presne popisovať," uviedol Pekár. Primátor hovorí, že mesto tieto dokumenty pripravuje a predloží ich na jedno z najbližších zastupiteľstiev. "Primátor povedal, že to bude po parlamentných voľbách," dodal Pekár.

Mesto však v tomto volebnom období nezačína od nuly. Základné pravidlá parkovacej politiky poslanci schválili ešte na jeseň 2012. Mestské zastupiteľstvo o rok neskôr, v septembri 2013, zase odobrilo, že príjmy z úhrad a pokút za dočasné parkovanie sa budú prerozdeľovať v pomere 25 percent pre mesto a 75 percent pre mestské časti.

(TASR)

Páčil sa vám článok?