Týždeň dobrovoľníctva má Bratislavčanov nadobro zmeniť

22.9.2015
0
Týždeň dobrovoľníctva má bratislavčanov nadobro zmeniť - bdc_nadobro
Páčil sa vám článok?

Pomôcť vyčistiť a vymaľovať Kaplnku sv. Jakuba, presťahovať detský domov, zorganizovať bazár či sprevádzať seniorov do múzea – aj do týchto aktivít sa budú môcť Bratislavčania zapojiť v týždni od 28. septembra do 3. októbra 2015.

V hlavnom meste totiž vtedy odštartuje prvý ročník Bratislavského týždňa dobrovoľníctva, na ktorý mimovládne organizácie či mesto pripravili 37 rôznych aktivít pre študentov, firmy i seniorov.

"Náš úmysel bol taký, aby sa Bratislavčania práve v tomto týždni čo najviac mohli zapojiť do rôznych dobrovoľníckych aktivít a zoznámiť sa tak trochu s tým, čo vlastne dobrovoľníctvo je. A ak sa im to zapáči, zostať v ňom dlhodobo zapojený," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii Alžbeta Frimmerová, výkonná riaditeľka Bratislavského dobrovoľnícke centra (BDC), ktoré akciu organizuje pri príležitosti svojich druhých narodenín. Dobrovoľnícky týždeň bude niesť slogan "Týždeň, ktorý ťa zmení. NADOBRO." a ľudí má motivovať k tomu, aby rozšírili okruh bratislavských dobrovoľníkov. 

Pomáhať sa bude dať aj s verejnou zbierkou, čistením Vodnej veže, maľovaním centra voľného času, inventarizáciou skladu a pre bezdomovcov sa bude tiež variť jedlo. Okrem priameho zapojenia sa do dobrovoľníckej aktivity sa však záujemcovia môžu ísť pozrieť aj do organizácií, ktoré s dobrovoľníkmi pracujú a kde sa dozvedia o týchto programoch viac. Podľa toho sa potom môžu rozhodnúť, či chcú v organizácii pomáhať aj po skončení Bratislavského týždňa dobrovoľníctva. Do niektorých dobrovoľníckych aktivít sa zapoja aj známe osobnosti, medzi nimi i Lukáš Latinák, ambasádor dobrovoľníctva na Slovensku.

BDC zorganizuje 3. októbra v Starej tržnici aj Trh dobrovoľníctva. Ten bude určený pre organizácie, ktoré s dobrovoľníkmi pracujú, no hľadajú ďalších, ako aj pre ľudí, ktorí chcú s dobrovoľníctvom začať, ale nie sú si istí, ktorá forma by bola pre nich tá pravá. Na návštevníkov tam budú čakať aj diskusie o dobrovoľníctve v zahraničí, v ľudsky náročných situáciách či o spolupráci aktivistov a samosprávy.

Všetky dobrovoľnícke príležitosti nájdu záujemcovia na stránke www.dobrovolnictvoba.sk. Môžu sa na ne prihlásiť priamo prostredníctvom registračných formulárov, napísať BDC email, zavolať alebo len prísť priamo na podujatie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?