Starosta môže živnostníkov pokutovať

13.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Petržalka má nové všeobecne záväzné nariadenie, ktoré určuje pravidlá času predaja v obchodoch a prevádzkach služieb na základe živnostenského podnikania.

Na základe doterajšieho nariadenia nemohol starosta mestskej časti postihnúť živnostníka, ktorý nedodržiaval stanovené otváracie hodiny či čas prevádzky. Po novom už bude môcť udeliť na základe novely zákona o obecnom zriadení sankciu do výšky 200-tisíc korún. Staré nariadenie neriešilo ani prevádzkový čas vonkajších sedení v kaviarňach, reštauráciách či baroch.

Podľa nového nariadenia sú otváracie a prevádzkové hodiny pre predajne potravín, priemyselného tovaru a pohostinské zariadenia stanovené od 6.00 do 21.00 h počas celého týždňa vrátane víkendu. Týka sa to aj pohostinských zariadení, ktoré majú zriadené vonkajšie sedenie. Sezónne exteriérové sedenie môže povoliť na žiadosť podnikateľa starosta mestskej časti. Uvedený čas sa týka aj prevádzkovania internetu, videopožičovní, počítačových herní a ostatných služieb. Naopak, čerpacie stanice, hotely, penzióny, ubytovne a kempingy môžu poskytovať služby zákazníkom nepretržite a prevádzka vo výrobniach je stanovená od 7.00 do 19.00 h.

Výnimky z prevádzkového času môže dať starosta maximálne na rok a pri organizovaní neverejnej spoločenskej akcie (svadba, promócia a pod.) musí prevádzkovateľ požiadať o jej predĺženie najneskôr 7 dní pred konaním akcie. Starosta môže prevádzku aj obmedziť na základe opodstatnených sťažností občanov na rušenie nočného pokoja, alebo verejného poriadku. Kontrolu nad dodržiavaním nariadenia, ktoré nadobúda účinnosť 13. októbra, majú zamestnanci mestskej časti Petržalka a mestská polícia.

Páčil sa vám článok?