Bratislavská samospráva splnila väčšinu programu priorít rozvoja

13.10.2006
Páčil sa vám článok?

Z programu priorít a rozvoja mesta Bratislavy na roky 2004 až 2006, ktorý obsahuje 69 konkrétnych úloh, sa doteraz bratislavskej samospráve podarilo splniť 40 položiek, ďalších deväť ukončí do konca tohto roka.

Program priorít a rozvoja mesta schválilo mestské zastupiteľstvo v októbri 2003. Bratislava tak prvý raz od roku 1990 dostala program svojho rozvoja na dlhšie ako jednoročné obdobie, čo umožnilo efektívnejšie plánovanie investičných projektov financovaných z rozpočtu a úverových zdrojov. V programe je dovedna 69 úloh v hodnote 8,7 miliardy korún, z toho vyše päť miliárd korún bolo určených do stavieb dopravnej a technickej infraštruktúry. Úver, ktoré si mesto zobralo v decembri 2004 od Dexia banky, sa na krytí týchto výdavkov podieľal sumou 3,2 miliardy korún. Z celkového počtu 69 úloh sa ďalej pracuje na 21 projektoch, osem sa napokon nebude realizovať, najmä pre zložitý stav vlastníckych pomerov, mimoriadnu finančnú náročnosť alebo pre nároky reštituentov. Takéto problémy sú napríklad v prípade zámeru prepojenia Koliby cez Vlársku ulicu a predĺženia Tomášikovej ulice.

V rokoch 2004 - 2006 bratislavská samospráva začala obnovu území a objektov, ktoré boli v havarijnom stave alebo nespĺňali technické a estetické parametre. Medzi tieto projekty patrí vybudovanie Mosta Apollo, nákup moderných prostriedkov mestskej hromadnej dopravy, zlepšenie sociálnych podmienok zamestnancov Dopravného podniku Bratislava, úpravy a rozširovanie komunikácií, urbanizácia viacerých mestských verejných priestorov či obnova zariadení pre voľný čas, ako napríklad zoologická záhrada a Železná studienka.

Finančne a významovo najdôležitejší projekt v Bratislave, ktorým je nosný systém mestskej hromadnej dopravy v úseku Janíkov dvor - Šafárikovo námestie, sa podarilo dostať len do úvodnej fázy spracovaním správy o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Stanovisko ministerstva životného prostredia, nevyhnutné na ďalšie pokračovanie projektu, mesto získalo až 18. augusta tohto roka. Závery a odporúčania uvedené v ministerskom stanovisku umožňujú mestu Bratislava pokračovať v ďalšej etape - príprave na výber dodávateľa projektovej dokumentácie. Stavba sa začne v druhej polovici roku 2007.

Úverové prostriedky na financovanie programu rozvoja mesta sa doteraz vyčerpali na 60 percent. Spôsob a formy čerpania zvyšných prostriedkov z úveru stanoví nové mestské zastupiteľstvo po komunálnych voľbách.

Páčil sa vám článok?