Nové múzeum starej Devínskej Novej Vsi

24.12.2014
0
Nové múzeum starej devínskej novej vsi - devinska_muzeum1
Páčil sa vám článok?

V chátrajúcej bývalej pekárni a krčme Furmanka v Devínskej Novej Vsi čoskoro otvoria múzeum, ktoré má pripomínať život v starej Devínskej. Mestská časť priestory zrekonštruovala za 120-tisíc eur z vlastných prostriedkov, vlastné náklady podľa projektu architekta Daniela Šubína z Ateliéru BAAR.

V časti priestorov budú vystavené dobové predmety dennej potreby, ktoré majú pripomínať život starých Devínskonovovešťanov. Druhá časť bude slúžiť na premietanie dokumentov o histórii obce.

Niektoré exponáty pribudnú z depozitára vedľajšieho Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku, keďže história Devínskej Novej Vsi je od 16. storočia spojená s chorvátskou minoritou. V ňom sú podľa starostu Milana Jambora uložené predmety, ktoré múzeum pre nedostatok priestorov nevystavuje. Ďalšie predmety by chceli získať do Múzea starej Devínskej, ako sa má volať, od miestnych.

Na objekte sú okrem iného nové drevené okná i dvere, niektoré priečky čiastočne odstránili, nízke stropy zvýšili, pribudla presklená stena a na južnej fasáde je historická mapa Devínskej Novej Vsi z roku 1880.

(brn)

Páčil sa vám článok?