Sv. Florián sa vrátil pred Blumentál

1.4.2014
0
Sv. florián sa vrátil pred blumentál - svatyflorian1
Páčil sa vám článok?

Súsošie sv. Floriána sa po siedmich rokoch vrátilo na Floriánske námestie pred Kostol Nanebovzatia Panny Márie, známy ako Blumentálsky kostol. Nejde o pôvodný barokový stĺp z roku 1732. Na pôvodný podstavec sa vrátila verná kópia, ktorú vymodelovali a vytesali z nového kameňa v reštaurátorskom ateliéri Villard.

„Ide o významné súsošie, ktoré už prešlo viacerými úpravami. Krásne zdobený stĺp získa reštaurovaním novú tvár. Originály sôch sú skryté v depozite, osadí sa jeho kópia,“ uviedol akademický sochár Vladimír Višváder zo spoločnosti Villard.

Z reštaurovaním súsošia vysokého 8,5 metra začali v roku 2007, o dva roky neskôr vtedajší primátor rozhodol pre nedostatok financií o zastavení reštaurátorských prác. Mesto vtedy potrebovalo peniaze na rekonštrukciu Starej radnice a zimného štadióna.

Novej samospráve mesta trvalo tri roky, kým vyčlenila peniaze na dokončenie prác. Vlani v lete rozhodli mestskí poslanci o dokončení obnovy a zaplatení 48-tisícového dlhu, na tento rok vyčlenili ďalších 163 400 eur.

Súsošie bolo osadené na pôvodný podstavec, na ktorom v týchto dňoch pracujú reštaurátori. Očakáva sa, že zreštaurované súsošie bude slávnostne odhalené o mesiac 4. mája na sviatok sv. Floriána - patróna hasičov, pekárov, hrnčiarov, hutníkov a ochrancu pred neúrodou, búrkou a suchom.

Osemapolmetrový barokový stĺp postavili v roku 1732 na pamiatku veľkého požiaru v Prešporku v podonnerovskej Godeho kamenosochárska dielni. Neskôr prešiel rokokovou úpravou, v minulom storočí bol viackrát upravovaný a renovovaný.

Súsošie stálo 200 rokov oproti Laurinskej bráne. Na konci 19. storočia však na mieste pôvodnej krivoľakej uličky medzi záhradami vytýčili širšiu Barossovu ulicu (dnes Štúrova ulica). Koncom 30. rokov minulého storočia ju pri vyústení do dnešného Námestia SNP rozšírili a stĺp svätého Floriána začal byť prekážkou. Potreboval aj generálnu opravu, a tak ho v roku 1938 rozobrali a po oprave postavili pred kostol v Blumentáli.

Slavo Polanský

FOTO: Súsošie sv. Floriána je späť, reštaurátori dokončujú ešte detaily.
Foto - Slavo Polanský


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?