Karlova Ves zostáva v rozpočtovom provizóriu, starostka nemá podporu

19.2.2014
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Karlova Ves zostáva v rozpočtovom provizóriu. Nezávislí a nezaradení poslanci miestneho zastupiteľstva už po tretíkrát odmietli schváliť návrh rozpočtu mestskej časti ktorý predložila starostka Iveta Hanulíková (Smer-SD).

Podľa nezávislých a nezaradených poslancov starostkin návrh nezohľadňoval zámery miestneho zastupiteľstva vo výdavkovej časti. Poslanci trvajú na hľadaní rezerv v bežnom rozpočte. Uznesenie miestneho zastupiteľstva nepodporili len poslanci za Smer-SD a SDKÚ-DS.

Návrh tohtoročného rozpočtu predložila starostka prvýkrát ešte v novembri. Nezávislí a nezaradení poslanci kritizovali, že rozpočet nebol navrhovaný, ako je vyrovnaný, ale starostka Hanulíková chcela na vykrytie schodku využiť peniaze z rezervného fondu, ktorý je určený na kumulovanie prostriedkov na investície, ako sú výstavba lodenice, stacionára pre dôchodcov či oprava kultúrneho centra.

Napriek tomu, že návrh rozpočtu nezískal podporu poslancov, starostka Iveta Hanulíkvá ho v nezmenenej podobe predložila poslancom aj v decembri. Poslanci ho opäť odmietli a požiadali starostku, aby predložila návrh prebytkového rozpočtu bez použitia rezervného fondu. Výkon tohto uznesenia mietsneho zastupiteľstva starostka pozastavila.

Karloveskí poslanci sa tak návrhom rozpočtu zaoberali do tretice 11. februára 2014, keď starostka predložila návrh so zreálnenou časťou príjmov. Poslanci ju kritizovali, že sa nesnaží hľadať úspory v bežných výdavkoch, tie naopak rastú. Ako príklad uviedli rastúce výdavky na karloveské hody, ples, majáles a ďalšie kultúrne podujatia, ale aj výdavky na činnosť stavebného úradu.

„Takzvané úsporné opatrenia obstaraním stravy pre dôchodcov dodávateľským spôsobom sa zmenili na finančne ešte náročnejšie ako pôvodné varenie vlastným personálom. Karloveský športový klub si neplní svoje úlohy, v spravovaných objektoch pripúšťa nelegálnu výstavbu, čierny odber elektriny, porušuje zákon nedodržiavaním pravidiel pri verejnom obstarávaní, uzatvára zmluvy zjavne nevýhodné pre Karlovu Ves a v rozpore s dobrými mravmi,“ uviedli nezávislí poslanci Marcel D. Zajac a Branislav Záhradník.

Poslanci kritizovali aj obrovské výdavky za zimnú údržbu, keďže od polovice novembra 2013 samospráva vypláca súkromnej firme vyše 700 eur denne bez ohľadu na počasie.

Na záver miestne zastupiteľstvo opäť schválilo uznesenie, v ktorom žiada prebytkový rozpočet bez použitia rezervného fondu. Uznesenie opäť nepodporili miestni poslanci za Smer-SD a SDKÚ-DS.

(kav)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?