Poslanci predali dva bytové domy aj s pozemkami na Svätoplukovej

19.12.2013
0
Poslanci predali dva bytové domy aj s pozemkami na svätoplukovej - svatoplukova_mlynske_nivy
Páčil sa vám článok?

Mestské zastupiteľstvo na návrh primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smer- SD) schválilo predaj pozemkov na rohu Svätopluvej a Mlynských nív, na ktorých stoja dva neobývané obytné domy. V jednom z nich sídli mestské pohrebníctvo Marianum. Mesto nehnuteľnosti predalo spoločnosti HB Reavis, a.s., ktorá je investorom výstavby Twin City na tomto území.

HB Reavis zaplatí necelých 2,6 milióna eur v dvoch splátkach. Mesto musí ešte vyriešiť majetkový spor v jednej z budov a presťahovať pohrebníctvo. Primátor Milan Ftáčnik navrhol budovu na Šafárikovom námestí, kde sídlila SNS. Prvú časť vo výške 1,586 milióna eur by mal kupujúci zaplatiť do 30 dní od podpísania zmluvy, zvyšný milión do dvoch rokov. Mesto však musí firme predložiť listiny preukazujúce to, že došlo ku konečnému vyrovnaniu sporu. Na okresnom súde totiž beží spor o určenie povinnosti uzavrieť zmluvu o prevode vlastníctva bytu. Nájomca jedného z priestorov na ulici Mlynské nivy sa dožaduje, aby bola zmluva o prevode bytu uzavretá práve s ním. Do dvoch rokov sa tiež musí vysťahovať pohrebníctvo.

Developerská firma plánuje získané pozemky zahrnúť do projektu autobusovej stanice, kompletne prebudovať križovatku a vytvoriť aj nové vstupy do územia. Získanie pozemkov je podľa investora podmienkou pre vybudovanie kvalitného prístupu do komplexu a pre zabezpečenie jeho prevádzky.

Ak Bratislava podmienky do dvoch rokov nesplní, dostane Twin City, ale aj mesto možnosť od zmluvy odstúpiť. Bratislava však bude musieť prvú časť kúpnej ceny vrátiť. Predsedníčka klubu KDH Jarmila Tvrdá preto navrhla, aby mesto peniaze hneď neminulo. Vyše 580-tisíc sa má použiť na vysporiadanie ťarchy na pozemkoch, zvyšný milión zase odložiť, až kým sa neuskutoční celý predaj. Poslanci to odobrili.

Presný termín štartu prestavby stanice zatiaľ nie je známy. „Nám doteraz nikto negarantuje, dokedy budeme mať stavebné povolenie. Nemohli sme stavať, projekt nebol v rokoch 2007 až 2012 zahrnutý v územnom pláne,“ uviedol pred poslancami výkonný riaditeľ HB Reavis Slovensko Adrián Rác. Povedal, že projekčné práce sú schopní začať v januári 2014.

V oboch objektoch na Svätoplukovej, ktoré sú predmetom predaja, je 83 bytov, od konca 80. rokoch minulého storočia sú však neobývané. Dôvodom ich vyprázdnenia boli exhaláty z lakovacej dielne autobusového prepravcu, ktorá sídlila v susedstve. Tá už niekoľko rokov neexistuje, byty však aj napriek tomu zostali prázdne.

Slavo Polanský


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?