Dúbravčania nechcú riešiť problém Staromešťanov s výstavbou v parku

30.9.2013
0
Dúbravčania nechcú riešiť problém staromešťanov s výstavbou v parku - pod_zahradami2
Páčil sa vám článok?

Ani piaty pokus vrátiť pozemok Pod záhradami v Dúbravke do správy mesta Bratislava nevyšiel. Opäť sa v dúbravskom zastupiteľstve nenašla väčšina poslancov, ktorí by súhlasili s vrátením pozemku mestu a jeho následnou zámenou za parčík na Belopotockého ulici v Starom Meste.

S návrhom, aby sa táto dúbravská zelená plocha zamenila za zelenú plochu na Belopotockého ulici, prišiel bratislavský magistrát. Spoločnosti ZIPP, ktorá pozemok na Belopotockého vlastní a začala tu už stavať, ponúka zámenou na výstavbu bytového domu pozemok uprostred Dúbravky. Aby ho však mesto mohlo so stavebníkom zameniť, musí pozemok Pod záhradami získať do svojej správy. Väčšina dúbravských poslancov však s týmto riešením nesúhlasí, proti sú aj samotní Dúbravčania. Nechcú totiž riešiť problém Staromešťanov na vlastný úkor. V petícii proti zastavaniu poslednej veľkej zelenej plochy v centre Dúbravky zozbierali už 1700 podpisov.

Minulý týždeň dúbravské miestne zastupiteľstvo rokovalo o vrátení pozemku do správy mesta už piatykrát. Návrh stanovil aj niekoľko podmienok pre budúceho stavebníka. „Investor by vybudoval park v rozsahu minimálne 5000 štvorcových metrov za zhruba 100-tisíc eur. Hotový park by previedol zadarmo na mestskú časť a kolaudácii stavby by predchádzala kolaudácia parku,“ uviedol hovorca. Dúbravka by za vrátený pozemok Pod záhradami navyše získala tri pozemky - na ulici Na Vrátkach, pod bývalou Materskou školou na Ulici kpt. J. Rašu a pod požiarnou zbrojnicou a bývalým kinom na Žatevnej ulici.

Za vrátenie pozemkov mestu a tým aj za zámenu hlasovali len dvanásti poslanci - Beáta Bohunická, Peter Čecho, Andrea Duongová, Soňa Gazdíková, Peter Hanulík, Jozef Havrilla, Boris Hrádecký, Matilda Križanová (všetci Smer-SD), Štefan Füzy a Karol Zrůnek (obaja nezávislí), Margita Benedeková a Ľubomír Havránek (obaja Most-Híd). Ostatní poslanci z rokovania na protest odišli, a keďže sa v sále nenachádzala nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, k hlasovaniu nemalo vôbec dôjsť. Starosta Ján Sandtner (nezávislý) nakoniec dal hlasovať, rozhodnutie zastupiteľstva však vyhodnotil ako neplatné. Keďže zastupiteľstvo nebolo uznášaniaschopné, starosta mal podľa rokovacieho poriadku zasadnutie ukončiť a do 14 dní zvolať nové. To sa však nestalo a rokovanie pokračovalo.

Dúbravčania v snahe zachrániť zeleň Pod záhradami navrhovali na zámenu pozemkov iné lokality na území mestskej časti. Zatiaľ nepochodili. Zástupcovia občianskeho združenia Za vytvorenie parku Pod záhradami tvrdia, že Dúbravka v tejto lokalite nepotrebuje 140 nových bytov, pretože aj teraz sú tu voľné a nepredané nové byty. Či sa návrh na vrátenie pozemku opäť objaví na zasadnutí dúbravského zastupiteľstva, zatiaľ nie je známe.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?