Modrý dom na Čapajevovej ulici chce samosprávy predať

24.9.2013
0
Modrý dom na čapajevovej ulici chce samosprávy predať - modry_dom
Páčil sa vám článok?

Zdevastovaný tzv. Modrý dom na Čapajevovej ulici chce Petržalka predať. Za jedno euro by mala nehnuteľnosť s 50 malometrážnymi sociálnymi bytmi získať firma BS investments. Dnes o tom mali rokovať petržalskí poslanci, starosta Vladimír Bajan však materiál na začiatku zastupiteľstva stiahol. Budovu chce firma zbúrať a postaviť na jej mieste nový objekt so 63 bytmi, časť z nich majú byť nájomné.

"Z diskusií s poslaneckými klubmi a z komisií mi vychádzali rôzne názory, tento materiál potrebuje dodiskutovať. Vstúpil do toho aj primátor Milan Ftáčnik. Požiadal ma, aby sme bod stiahli, lebo chce rokovať o Modrom dome, keďže má dispozičné právo na desať priestorov," odôvodnil po zasadnutí zastupiteľstva stiahnutie materiálu starosta Petržalky Vladimír Bajan. Poslanci by tak o ňom mali znova rokovať koncom októbra.

"Väčšina z bytov je neobývateľná, resp. nie je v súčasnosti v užívaniaschopnom stave. Chýbajú v nich WC misy, umývadlá, elektrické ohrievače, okná, dvere či podlahy, čím ohrozuje bezpečnosť, zdravie a hygienu jej užívateľov. Stavba, ktorá je dlhodobo v dezolátnom stave, je tiež spájaná s drogami, vandalizmom a inou kriminálnou činnosťou," uvádza v dôvodovej správe samospráva s tým, že prípadná rekonštrukcia a ďalšia údržba budovy by ju stála nemalé finančné prostriedky.

Investor, ktorý samosprávu oslovil, chce za takmer 405.000 eur budovu zrovnať so zemou, súčasným nájomcom zabezpečiť náhradné ubytovanie a vypracovať projektovú dokumentáciu na nový objekt. Prebrať tak má všetky práva aj povinnosti. Z ďalších financií potom plánuje postaviť nový objekt s názvom "Bytová budova Petržalka", ktorý by mal pozostávať zo 63 bytov. Časť z nich by sa mala stať novými nájomnými bytmi v mestskej časti. Uvažuje sa pritom nad dvoma možnosťami. Po skolaudovaní buď firma predá samospráve 30 percent z bytov za 850 eur za štvorcový meter alebo jej za jedno euro predá desať bytov. "Táto alternatíva sa použije v prípade, ak sa firme nepodarí získať v mene mestskej časti dotáciu alebo úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania na výstavbu 30 percent bytov," doplnila samospráva.

Starosta Bajan vysvetľuje, že v dome dnes bývajú aj ľudia, ktorí už raz boli súdom vyprataní z priestorov nájomných bytov, lebo neplatili. "A neplatia ani tu. Mám riešiť prioritne týchto ľudí, alebo mladé rodiny, ktoré sa nevedia dočkať bytu? Politika nekonečnej tolerancie s neprispôsobivými pravdepodobne skončila," zdôraznil. Ľudí, ktorí platia, bude podľa neho riešiť mestská časť. "Ostatných, ak sa dohodneme s investorom investor, ak sa dohodneme s hlavným mestom, tak mesto," podotkol. Viac nespresnil.

Investor je dnes len jeden, verejnú súťaž mestská časť podľa starostu nevylučuje. "Veľmi ťažko sa súťaží v tejto veci, ale nevylučujem ju, ak si budeme vedieť zadefinovať podmienky. Možno by to prinieslo nejaký efekt. Ak však mesto povie, že chce dom do svojej správy za určitých okolností, pre mňa je prioritná spolupráca s hlavným mestom," podotkol Bajan.

Kúpnu cenu zdevastovaného bytového domu a trafostanice určil znalecký posudok na 382.000 eur.

(TASR)

Páčil sa vám článok?