Umelecká škola Exnárova sa bojí o svoju existenciu

24.4.2013
0
Umelecká škola exnárova sa bojí o svoju existenciu - zastupitelstvo
Páčil sa vám článok?

Učitelia i žiaci zo Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Exnárova v Bratislave dnes prišli bojovať za svoje priestory do Primaciálneho paláca na rokovanie mestského zastupiteľstva. Škola má totiž množstvo detašovaných pracovísk, kde jej buď končia nájomné zmluvy, alebo nové ponúknuté ceny sú pre ňu vysoké.

Ak by z týchto priestorov ale odišla, deti vraj nemá kam dať. O budovu na Exnárovej ulici, ktorú má od mesta v správe, sa delí so škôlkou Bancíkova.

"Neberte našim deťom priestory" či "Žiadame, čo nám patrí." Aj takéto transparenty dnes v Primaciálnom paláci držali žiaci, niektorí ich rodičia a učitelia zo školy. Prišli na nedostatok priestorov upozorniť mestských poslancov aj primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD). "Chceme, aby urobil všetko preto, aby sme budúci rok mali priestory," hovorí riaditeľka ZUŠ Anna Miklovičová. Pripomína, že škola s 1100 deťmi má teraz ohrozenú existenciu.

Okrem budovy na Exnárovej ulici sídli ZUŠ v deviatich detašovaných pracoviskách v základných školách. "Tam nám buď nechcú predĺžiť nájomnú zmluvu na ďalší školský rok alebo nám ju dávajú za neprijateľné podmienky 3 eurá na hodinu," upozorňuje Miklovičová. Dosiaľ platili symbolickú cenu 0,33 eura. "Existuje totiž dohoda medzi mestom a mestskými časťami, že to nie je komerčný prenájom."

Mnoho detí tak nebude mať ZUŠ od budúceho školského roku kam umiestniť. O budovu na Exnárovej sa totiž delí so škôlkou Bancíkova, ktorá má vyše 100 detí. Jej nájom síce končí 30. júna, mestskí poslanci jej však plánujú zmluvu predĺžiť na ďalší rok, kým nájdu pre deti zo škôlky iné priestory. Riaditeľka nie je proti predĺženiu zmluvy, rok vraj ešte počká, mesto však musí na ten čas situáciu s nedostatkom miest vyriešiť. Starosta Dušan Pekár (KDH) dnes dal slovo, že nájom pre ZUŠ aj naďalej ostane rovnaký, aký mala škola dosiaľ. "Toto vzniklo zrejme nedorozumením a slabou komunikáciou," podotkol. Riaditeľka reagovala, že potrebuje od mestskej časti záruky.

Pekár ešte vo februári pre TASR vysvetlil, že ak by nájom poslanci nepredĺžili, Ružinov by sa dostal do ťažko riešiteľnej situácie. Musel by podľa neho nájsť miesta pre viac ako stovku detí, ktoré materskú školu navštevujú. "Neviem si takú situáciu predstaviť, bola by to katastrofa," podotkol. Mestská časť podľa jeho slov napriek tomu, že v roku 2012 vytvorila takmer 100 nových miest v škôlkach, stále eviduje asi 500 žiadostí o umiestnenie detí do materských škôl na území Ružinova. "Navyše, budova na Exnárovej ulici slúžila od začiatku na účely materskej školy," pripomenul.

Riaditeľka ZUŠ ale pripomína, že škola našla niekoľko priestorov, kde sa vyše 100 detí zo škôlky zmestí. Navrhuje, aby sa využili bývalé jasle na Štrkovci, ktoré dnes využíva centrum Hojdana, či aby sa vytvorila spojená základná a materská škola na Borodáčovej. Mestskí poslanci tiež uvažovali, že by sa urobila prístavba k budove na Exnárovej. Vo februári sa dohodli na tom, že sa vypočítajú náklady, koľko by to stálo. Medzitým sa však zistilo, že pozemky v areáli Exnárovej sú súkromné a ich odkúpenie by stálo viac ako 1,3 milióna eur. "Takéto peniaze v rozpočte nenájdeme. Povedzme si, čo je reálne a čo už reálne nie je," pripomenul exstarosta Ružinova Slavomír Drozd (Smer-SD).

O tom, čo bude so ZUŠ a škôlkou mali mestskí poslanci rozhodnúť dnes. Primátor však nakoniec po dohode s poslancami materiál stiahol, aby sa dopracoval. Rokovať by o ňom mali o mesiac. Poslanec Marián Greksa (LIDO) sa počas rozpravy vyjadril, že predĺžením nájmu by sa nič nevyriešilo. "Ak by sme neschválili predĺženie, vyvinie sa ďalší tlak na kompetentných."

(TASR)

Páčil sa vám článok?