Bratislava dnes pre všetkých otvorí svoje brány

20.4.2013
0
Bratislava dnes pre všetkých otvorí svoje brány - bratislava_pre_vsetkych_201
Páčil sa vám článok?

Bratislava dnes otvorí brány do svojich inštitúcií pre všetkých návštevníkov a ponúkne pestrý program. Zadarmo pozýva do zoologickej záhrady, na návštevu do Primaciálneho paláca a bez lístka sa záujemcovia dostanú aj do mestských galérií a múzeí. Už desiaty krát totiž slovenská metropola organizuje Dni otvorených dverí samosprávy pod názvom Bratislava pre všetkých 2013.

Štvordňové celomestské podujatie sa začalo prvými akciami už vo štvrtok 18. apríla. Odštartovali ho bratislavská burza kníh, výstavy fotografií mesta i oceňovanie významných bratislavských osobností. Nosné podujatia sa začínajú dnes. Opäť nebude chýbať odpečatenie mestských brán, čím Bratislava otvorí turistickú sezónu. Celý víkend si bude môcť verejnosť pozrieť reprezentačné priestory Primaciálneho paláca s obrazárňou a unikátnymi gobelínami a dnes od 9.00 h jej dvere do svojej kancelárie otvorí aj primátor Bratislavy. Mesto si chce pripomenúť 450. výročie od prvej kráľovskej korunovácie, v Primaciálnom paláci preto budú vystavovať aj kópiu Uhorskej kráľovskej koruny a korunovačných klenotov a odevov.


KAM V BRATISLAVE: Program Bratislava pre všetkých 2013


V autobuse na Hviezdoslavovom námestí si budú môcť záujemcovia pozrieť Bratislavu objektívom či ceruzkou mladých. Na veľkú mapu mesta zase budú môcť v rámci interaktívneho projektu Mapa ciTy! pripnúť odkaz a opísať tak zážitok, ktorý sa im spája s niektorým miestom v Bratislave. V dnešný večer sa Stará tržnica stane miestom oslavy sviatku pridelenia mestských práv. O 18.00 h tam odštartuje Svätojurajská veselica. Účinkujú Ľudová hudba bratov Kuštárovcov, Starmania, Dušan Grúň či Pavol Hammel.

Bratislavčania sa cez víkend zadarmo odvezú známym Prešporáčikom i lanovkou zo Železnej studničky na Kamzík. Bezplatné lístky na plavbu po Dunaji sa už rozobrali. Hrad Devín ponúkne výstavu Devín v čase príchodu Konštantína a Metoda a svoje brány otvorí aj zoologická záhrada, ktorá uvedie novú expozíciu o vývoji človeka. Ľudia sa budú môcť niečo dozvedieť o vývoji človeka a ľudoopov, o tom ako žil človek v praveku, aké nástroje používal a ako sa tieto predmety vyvíjali v čase, až po ich dnešný vzhľad.

Záujemcovia budú môcť tiež využiť pešie tematické prehliadky mesta so sprievodcami pod názvom Turistom vo vlastnom meste. Dostanú sa aj do podzemia Kaplnky sv. Jakuba či na ostrov Sihoť. Svoje športoviská rovnako otvorí mestský STaRZ. V nedeľu (21.4.) bude Partizánska lúka patriť deťom. Lesníci aj tento rok chlapcom a dievčatám pomocou hier a súťaží ukážu, ako prebieha život v lese aj to, čo je prácou lesníkov. Zadarmo bude tiež člnkovanie na jazere pri Partizánskej lúke či lanoland na Kamzíku.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) posilní spoje na viacerých linkách mestskej hromadnej dopravy, do ulíc však vypraví aj historické vozidlá.

(TASR)

Páčil sa vám článok?