Županom zatiaľ chce byť Frešo a Flašíková

18.4.2013
0
Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že predseda Národnej rady SR ešte oficiálne nevyhlásil termín volieb predsedov a poslancov vyšších územných celkov, svoju kandidatúru už ohlásili prví kandidáti na bratislavského župana.

Podľa očakávania by ním mal byť súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo (SDKÚ-DS), ktorého podporila Ľudová platforma SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd, a europoslankyňa Monika Flašíková - Beňová, ktorá bude kandidovať za vládny Smer-SD.

Frešo sa stal kandidátom ľudovcov po rozkole v strane Sloboda a Solidarita, ktorá bola v minuloročných parlamentných voľbách najsilnejšou pravicovou stranou v Bratislavskom kraji. Predseda SaS Richard Sulík vzápätí ohlásil, že aj jeho strana podporuje Freša. Otvorenou zatiaľ zostáva otázka koalície pre voľby poslancov krajského zastupiteľstva a ochota Ľudovej platformy podeliť sa s liberálmi o miesta na kandidátke.

Flašíková zatiaľ nemá podporu iných politických strán a podľa všetkého sa o ňu zrejme ani nebude uchádzať, keďže Smer-SD si v Bratislave po minuloročných parlamentných voľbách verí aj v tohtoročných župných.

V Bratislave sa tak očakáva súboj dvojice Frešo - Flašíková, pričom nie je vylúčené, že kandidovať budú aj ďalší. Ich šance uspieť v prvom kole sú však vzhľadom na polarizáciu voľby minimálne. Možno očakávať, že niektorí ďalší kandidáti sa pokúsia len oslabiť pozíciu jedného z dvojice favoritov voľby bratislavského župana.

(ado)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?