Devínska Nová Ves zrevitalizuje Istrijskú ulicu

2.2.2013
0
Páčil sa vám článok?

Nové chodníky, park s detským ihriskom či drobná architektúra pribudne na Istrijskej ulici v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Zničený priestor sa totiž chystá mestská časť zrevitalizovať za vyše 480.800 eur s DPH. Výdavky zaplatia eurofondy.

O nenávratný finančný príspevok požiadala samospráva ešte v apríli minulého roka a v týchto dňoch dostala odpoveď z ministerstva pôdohospodárstva. Z Operačného programu Bratislavský kraj dostane takmer 456.770 eur, päť percent bude spolufinancovať zo svojho rozpočtu. Sumu na predfinancovanie projektu už vyčlenila v rozpočte, miestni poslanci by ho mali schváliť na zastupiteľstve 5. februára. "Značne zdevastovanú časť Istrijskej ulice musíme urgentne zrevitalizovať. Dnes neposkytuje primeraný životný štandard a pre obyvateľov je skôr neatraktívna," povedal pre TASR starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor.

S revitalizáciou by chcela mestská časť začať už v lete, keď vysúťaží dodávateľa stavby. "Rekonštruovať sa budú chodníky, spevnené plochy i odtokové žľaby. Terén sa vyrovná tak, aby sa rešpektoval bezbariérový prístup na verejných priestoroch," vysvetľuje starosta. Istrijskú chcú okrášliť drobnou architektúrou, v priestore pribudne viac stromov či kríkov a v okolí Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku zasa malý parčík s detským bezbariérovým ihriskom. "Hracia zostava bude spĺňať podmienky celoeurópskych bezpečnostných noriem. Špeciálne prispôsobené herné prvky umožnia hru zdravým, ale aj telesne postihnutým deťom," podotkol starosta. A tešiť sa môžu aj cestujúci bratislavskou MHD. Vybudovať by sa mali nové zastávky s modernými prístreškami. Niektoré z nich presunú.

Istrijskú ulicu chce mestská časť obnoviť aj preto, že nadväzuje na cyklomost do rakúskeho Schlosshofu a Devínska Nová Ves tak očakáva viac turistov. "Lokalita svojou ponukou na oddych a služby už desiatky rokov v mnohom zaostáva," dodal Jambor.

(TASR)

Páčil sa vám článok?