Spoluobžalovaný bývalého starostu Rače dostal amnestiu

30.1.2013
0
Spoluobžalovaný bývalého starostu rače dostal amnestiu - suscak
Páčil sa vám článok?

Prezidentskú amnestiu dostal aj Jaroslav Šuščák z korupčnej kauzy exstarostu bratislavskej Rače Pavla Bielika. Po dvoch odsudzujúcich rozsudkoch Bielika v roku 2010 definitívne oslobodili. Šuščák však dostal za nepriamu korupciu 12-mesačný trest s podmienečným odkladom na tri roky.

Hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjáková TASR potvrdila, že sudca rozhodol o účasti Šuščáka na amnestii. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Šuščákova úloha v kauze bolo sprostredkovať úplatok päť miliónov korún medzi podnikateľom, ktorý chcel v Rači stavať byty a starostom Bielikom. Oboch obžalovaných v rokoch 2007 a 2009 odsúdili na nepodmienečné tresty, Bielika na päť rokov, Šuščáka na 4,5 roka. Oba rozsudky zrušil Najvyšší súd SR. Nakoniec bol Bielik v septembri 2010 definitívne oslobodený, pretože chýbali dôkazy. Proces so Šuščákom skončil v auguste 2011, dostal podmienečný trest a peňažný trest 10.000 eur. Bielik peniaze nikdy neprevzal.

Prezident Ivan Gašparovič udelil amnestiu na začiatku tohto roka, pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky. Z väzenia sa dostali odsúdení na maximálne 18 mesiacov v minimálnom stupni stráženia, s výnimkou tých, ktorí spáchali napríklad trestné činy s následkom smrti, ťažkej ujmy na zdraví, vysokej škody, pod vplyvom návykovej látky alebo opilstva. Amnestia sa vzťahuje aj na podmienečné tresty uložené v posledných piatich rokoch, tresty vyhostenia pre občanov členského štátu Európskej únie udelené pred 1. augustom 2004 a vojenské trestné činy pre vojakov povinnej vojenskej služby.

(TASR)

Páčil sa vám článok?