Devínska Nová Ves poskočila v transparentnosti o 63 miest

28.1.2013
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Devínska Nová Ves poskočila v rebríčku otvorenosti samospráv, ktorý zostavila Transparency International Slovensko, o 63 miest. Kým v roku 2010 bola na 96. mieste, v hodnotení, ktoré sa uskutočnilo koncom minulého roka, skončila na 33. mieste.

"Za dva roky sme sa posunuli o 63 miest dopredu, čo považujem za obrovský úspech. Väčší pokrok v otvorenosti sa podaril už len Smižanom, Ružomberku a Žiaru nad Hronom, takže sme na Slovensku skončili štvrtí v rebríčku tých, ktorým sa podaril najväčší pokrok," komentoval hodnotenie Transparency International Slovensko starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor. "Najlepšie hodnotenie sme získali v oblasti verejného obstarávania, kde sme dostali 100 percent, teda maximálny počet bodov a v rámci celého Slovenska sme skončili na druhom mieste," poznamenal.

V rámci Bratislavy je devínskonovoveská samospráva piata, najviac transparentná v hlavnom meste je bratislavská Petržalka. Tá skončila v rebríčku štvrtá, svoju pozíciu spred dvoch rokov si teda udržala. Samospráva hlavného mesta je siedma, oproti minulým dvom rokom postúpila o jedno miesto. Ružinov sa zase dostal z 56. miesta na 27., Podunajské Biskupice z 54. na 36. a skokanom sa stala aj Rača, ktorá postúpila z 87. miesta na 60. Dúbravka postúpila o štyri miesta a v rebríčku sa tak ocitla na 51. mieste.

Naopak, pohoršilo si napríklad bratislavské Staré Mesto. Kým pred dvoma rokmi bolo na šiestom mieste, teraz sa umiestnilo na 17. Menej otvorené je podľa hodnotenia za posledné dva roky aj Nové Mesto. Zo 42. miesta sa dostalo na 56.

Transparency Interantional Slovensko hodnotila 100 samospráv a 11 oblastí života, napríklad prístup k informáciám, verejné obstarávanie a zabezpečovanie služieb, rozpočet, personálnu politiku, etiku a konflikt záujmov, územné plánovanie a stavebný úrad či účasť verejnosti na rozhodovaní.

Najtransparentnejšou samosprávou na Slovensku pre rok 2012 sa stala Šaľa, ktorá obhájila prvenstvo z roku 2010. Na druhom mieste skončil Martin, tretia je Rožňava. Transparency International Slovensko tvrdí, že celkovo sa transparentnosť slovenských miest dva roky od komunálnych volieb mierne zvýšila. "Čiastočne to súvisí s prijatou národnou legislatívou, teda povinným zverejňovaním zmlúv a faktúr či masovým zavedením elektronických aukcií, a čiastočne vlastným zlepšením samospráv najmä v oblastiach zverejňovania materiálov zo zasadnutí zastupiteľstiev," vysvetlila.

(TASR)

Páčil sa vám článok?