Bratislava chce predať majetok za 10,15 milióna

20.12.2012
0
Bratislava chce predať majetok za 10,15 milióna - Kamenne namestie
Páčil sa vám článok?

Bratislavská samospráva v návrhu rozpočtu hlavného mesta SR Bratislavy na roky 2013-2015 vyčlenila mestský majetok na predaj. Nachádzajú sa v ňom aj pozemky Kamenného námestia, na čo však ostro reagujú občiansky aktivisti, ktorí proti predaju vystúpili aj na poslednom mestskom zastupiteľstve. Vyjadrili sa, že nesúhlasia so zastavaním námestia a chcú zachovať jeho súčasný ráz.

V rámci nedaňových príjmov mesta na rok 2013 sa počíta aj s kapitálovými príjmami z predaja majetku. Tie majú dosiahnuť 10,15 miliónov eur. Tieto príjmy sa predpokladajú napríklad za predaj pozemkov na Kamennom námestí, predaj objektov na Mlynských Nivách a Svätoplukovej ulici aj s priľahlými pozemkami medzi týmito objektmi, za predaj pozemkov v areáli spoločnosti KSP, s.r.o., za predaj pozemkov pod budovami na Žehrianskej ulici, za pozemky na ulici Na vrátkach, za pozemky zverené Mestským lesom, za priestor nebytového priestoru na Panskej ulici, za pozemky na Kopčianskej ulici, za pozemky na Prokofievovej ulici či ostatné drobné predaje pozemkov a predaje podľa osobitného zreteľa.

Predaj mestského majetku doteraz magistrátu nevychádzal podľa predstáv, nakoľko poslanci namietali, že návrhy nie sú predkladané systémovo. Primátor obviňoval mestských poslancov z toho, že nechcú predávať mestský majetok a neumožňujú tak mestu získať príjmy potrebné na plnenie rozpočtu. Poslanci preto požiadali primátora, aby presne určil majetok, ktorý je na predaj, a ktorý naopak na predaj nie je. V návrhu bratislavského rozpočtu sú tak presne stanovené konkrétne pozemky, ako aj odhadnutá finančná suma za ich predaj.

Predpokladaný príjem za predaj pozemkov na Kamennom námestí sú dva milióny eur, za objekty na Mlynských Nivách a Svätoplukovej ulici spolu s priľahlými pozemkami 1,5 miliónov eur, za pozemky v areáli mestského podniku KSP, s.r.o., chce 1,4 miliónov eur, za pozemky pod budovami na Žehrianskej ulici 1,2 miliónov eur, za pozemky na dúbravskej ulici Na vrátkach 1, 464,5 miliónov eur, za pozemky zverené Mestským lesom 500-tisíc eur, za nebytový priestor na Panskej ulici č. 2 plánuje magistrát získať 365-tisíc eur. Z predaja pozemkov na Kopčianskej chce mesto získať 364,4-tisíc eur, za pozemky na Prokofievovej 121-tisíc eur a za ostatné drobné majetkovoprávne vysporiadanie 3 milióny eur.

(mch)

Páčil sa vám článok?