Devínska Nová Ves tento rok rozpočet neschváli

13.12.2012
0
Páčil sa vám článok?

Samospráva bratislavskej Devínskej Novej Vsi už nestihne do konca tohto roka schváliť rozpočet na ďalšie obdobie. Automaticky sa tak ocitne v rozpočtovom provizóriu. Časť poslancov z klubu Devínska inak za to starostu mestskej časti Milana Jambora kritizuje.

V rozpočtovom provizóriu sa samospráva riadi rozpočtom za predchádzajúce obdobie. Každý mesiac v roku 2013 tak môže minúť maximálne jednu dvanástinu rozpočtu z roku 2012. Provizórium tiež znamená stop kapitálovým výdavkom. V januári však mestská časť aj tak nikde investovať neplánuje. "Na chod mestskej časti to nebude mať absolútne žiadny vplyv," reagoval pre TASR starosta Jambor. Rozpočet na rok 2012 schvaľovalo v rozpočtovom provizóriu tento rok aj bratislavské Nové Mesto.

"Slovensko i celá Európa mieri podľa všetkého do mimoriadne turbulentného obdobia, ktoré si na strane samospráv vyžiada výrazné šetrenie, prípadne vytváranie rozpočtových rezerv, aby bolo možné okamžite reagovať na možné výpadky na strane príjmov. Ísť za tejto situácie do rozpočtového provizória považujem za vrcholne nezodpovedné," tvrdí Rastislav Tešovič, poslanec miestneho zastupiteľstva a predseda klubu Devínska inak.

Starosta Tešovičovu reakciu označil za snahu o vytĺkanie politického kapitálu a hľadanie problémov tam, kde nie sú. Myslí si, že namiesto toho, aby klub rozposielal médiám svoje vyjadrenia, mal by začať pre Devínsku niečo robiť. "Poslanci z klubu napríklad nepodporili posledné zmeny rozpočtu, ktoré boli pre chod mestskej časti dôležité. Keby neprešli, nemohli by sa realizovať projekty v prospech obyvateľov. Ak sa niekto správa nezodpovedne, tak sú to oni," odkázal poslancom z klubu Devínska inak.

Miestni poslanci dostali návrh rozpočtu už 30. novembra. Tento rok ho samospráva ani neplánovala schváliť, chcela mať podľa starostu dostatok času na prerokovanie. "Považujem ho totiž za historický, lebo sa v ňom podarilo nájsť asi 800.000 eur na investície. Napríklad 480.000 eur pôjde na predfinancovanie revitalizácie Istrijskej, ďalších 250.000 eur zase na opravu šatní na futbalovom štadióne a zvyšok na opravu škôl," priblížil rozpočet starosta.

Poslanci budú mať posledné tohtoročné rokovanie zastupiteľstva budúci týždeň, tam sa dohodnú na ďalšom harmonograme rokovaní. Prvý termín zasadnutia, kde budú schvaľovať aj rozpočet, bude zrejme vo februári.

(TASR)

Páčil sa vám článok?