Vo štvrtok poslanci prerokujú rozpočet i mieru solidarity

12.12.2012
0
Vo štvrtok poslanci prerokujú rozpočet i mieru solidarity - Primacialny palac
Páčil sa vám článok?

O rozpočte na budúci rok, miere solidarity veľkých mestských častí k malým i výstavbe náhradných bytov pre ľudí z reštituovaných bytov budú vo štvrtok 13. 12. 2012 rokovať bratislavskí poslanci. Posledné zasadnutie mestského zastupiteľstva v tomto roku sa uskutoční tradične v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca a začne sa o 8.30 h.

O znížení miery solidarity sa diskutuje už niekoľko týždňov. Klesnúť by mala zo súčasných troch na dve percentá. V číselnom vyjadrení to znamená sumu 1,38 milióna eur. V prípade, že mestskí poslanci schvália zmenu štatútu hlavného mesta a zníži sa miera solidarity o jedno percento, dostane sedem malých bratislavských častí v budúcom roku o 105.000 eur menej, ako dostali v roku 2012.

Návrh prerokovali už niektoré miestne zastupiteľstvá. Kým zníženie solidarity schválili napríklad v Starom Meste či v Petržalke, nesúhlasia s ním v Záhorskej Bystrici, Lamači, Rusovciach, Devíne či Čunove.

Východiská budúcoročného bratislavského rozpočtu predpokladajú, že na plnenie samosprávnych funkcií 17 mestských častí bude vyčlenených 69 miliónov eur. Z tejto sumy sa Petržalka, Ružinov, Staré a Nové Mesto v rámci princípu solidarity zložia na fungovanie siedmich malých častí. Andrassy dodal, že princíp solidarity najvýraznejšie podporujú Ružinov (460.000 eur) a Petržalka (412.000 eur). Na druhej strane tento krok najviac pomáha Čunovu a Devínu, ktoré do svojich rozpočtov získajú sumu necelých 400.000 eur.

Magistrát si s mestskými časťami delí výnos z dane z príjmov fyzických osôb v pomere 68 ku 32 a na rok 2013, na základe odhadu rezortu financií, sa bude deliť suma na úrovni 133 miliónov eur. Mestské časti zároveň získavajú 50 percent z výnosu dane z nehnuteľností, čo je takmer 13,3 milióna eur.

Poslanci budú vo štvrtok rozhodovať aj o 246 miliónoch eur na rok 2013. Budúcoročný rozpočet by mal byť štedrejší napríklad k verejnej i cyklistickej doprave. Oproti rozpočtu na tento rok cyklistickej doprave dá o 58 percent viac, verejnej pridá vyše 12 percent.

(TASR)

Páčil sa vám článok?