Magistrát chce zriadiť protialkoholickú záchytnú izbu v ZOO

12.12.2012
0
Páčil sa vám článok?

V Bratislave chcú opäť zriadiť protialkoholickú záchytnú službu. Kedysi ju mala, v roku 2004 sa však prevádzka skončila. Dnes ju chce umiestniť v areáli bratislavskej zoologickej záhrady. Podľa zákona však potrebuje partnera - zdravotnícke zariadenie. Nikto však o záchytnú izbu nemá záujem, mesto preto žiada zákon zmeniť.

Bratislava mala v minulosti zmluvu s Centrom pre liečbu drogových závislostí. Na prevádzku zariadenia so štyrmi posteľami ročne uhrádzala 30.000 eur. V lete 2004 ju však vedenie centra pozastavilo. Opitý klient vraj zdemoloval jednu izbu a centrum peniaze na jej opravu nemalo.

Hovorca primátora tvrdí, že ak by mesto chcelo opäť protialkoholické centrum zriadiť, muselo by jednorázovo vyčleniť 160.000 eur na vybavenie izieb a jeho technické a materiálne zázemie. Po takmer desiatich rokoch by sa podľa neho tiež o polovicu zvýšili aj náklady a mesto by dnes ročne platilo viac ako 45.000 eur. "Okrem toho samospráva musí počítať s mesačnými mzdovými nákladmi na odborný personál zariadenia, a to až na úrovni 17.000 eur," dodal.

Protialkoholickú záchytnú izbu ale chce. V areáli bratislavskej ZOO pred dvoma rokmi zrekonštruovali ubytovací priestor. Ten by dnes chcelo mesto využiť. Hovorca tvrdí, že by sa tam vošlo desať, respektíve 12 lôžok. "Pri desiatich lôžkach by sa ročné prevádzkové náklady vyšplhali na takmer 70.000 eur, ktoré by boli hradené z mestského rozpočtu," dodal.

Na to, aby si záchytnú izbu otvorilo, však potrebuje partnera. Podľa zákona záchytnú izbu zriaďuje a jej spádové územie určuje ministerstvo zdravotníctva po dohode s obcou. Prevádzku záchytnej izby zase zabezpečuje riaditeľ toho zdravotníckeho zariadenia, pri ktorom je izba zriadená. Mesto však partnera nevie nájsť. "Napriek viacerým rokovaniam s bratislavskými zdravotníckymi zariadeniami samospráva nenašla jediného partnera, ktorý by bol ochotný za súčasných podmienok vstúpiť do partnerstva s mestom pri prevádzke protialkoholickej izby. Jedným z rozhodujúcich argumentov je veľmi nízka cena, 19,92 eura na lôžko a deň, ako zákonnú náhradu za poskytnutie nevyhnutných služieb," priblížil.

Bratislava preto požiadala rezort zdravotníctva, aby sa zákon upravil a prevádzkovať záchytné izby by mohli aj samosprávy. "Bol by to krok, ktorý by mohli využiť mestá v rámci realizácie priorít smerujúcich k znižovaniu násilností pod vplyvom alkoholu nielen v domácnostiach, ale aj na verejných priestranstvách," hovorí hovorca. Dodáva, že záchytné izby by boli zriadené za účelom zabezpečenia verejného poriadku, nie zdravotnej starostlivosti. "Na zváženie je aj myšlienka, že by štát poskytoval samosprávam, ktoré zriadili záchytné izby, účelovo viazané finančné prostriedky, ktoré do štátneho rozpočtu plynú zo spotrebnej dane z alkoholických nápojov," dodal.

Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý) napísal v auguste ministerke Zuzane Zvolenskej (Smer-SD) list, aby rezort inicioval zmenu a doplnenie zákona. Do legislatívneho plánu na najbližšie obdobie návrh zaradený nie je. Podľa názoru ministerstva problematiku zriaďovania záchytných izieb treba riešiť komplexnejšie, v spolupráci so ZMOS a vyššími územnými celkami, musí sa vymedziť legislatívny rámec, finančné a organizačné zabezpečenie. Ministerstvo pripravuje Národný akčný plán pre problémy s alkoholom na roky 2013 až 2020, kde sa bude venovať aj sfunkčneniu záchytných izieb.

(TASR)

Páčil sa vám článok?