Petržalka chce odstrániť nelegálne predajné stánky

6.12.2012
0
Petržalka chce odstrániť nelegálne predajné stánky - Stanok petrzalka
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej Petržalke sa dali do boja s nelegálnymi predajnými stánkami. Najväčšia mestská časť ich dosiaľ skontrolovala 76 a vlastníkom a prevádzkovateľom stánkov PNS, ovocia, zeleniny či tabakových výrobkov poslala už 30 výziev.

Samospráva od nich žiada, aby preukázali vzťah k objektu alebo pozemku pod ním, predložili platné užívacie povolenie alebo rozhodnutie stavebného úradu o predĺžení užívacieho povolenia, resp. zdokladovali vlastníctvo k predmetnej stavbe. "Ak petržalský stavebný úrad zistí, že stánok je nelegálnou stavbou, začne konanie o dodatočnom povolení stavby, prípadne o jej odstránení," informovala TASR petržalská hovorkyňa Mária Grebeňová-Laczová.

V pasporte mestskej časti je dnes celkovo 76 predajných stánkov. "Nie u všetkých sú jednoznačné vlastnícke vzťahy a niektoré údaje nebolo možné zistiť ani pri fyzickej obhliadke v teréne," vraví Emil Chlebec z referátu predbežnej právnej ochrany petržalského miestneho úradu. Niektoré stánky, napríklad na Ovsišťskom či Mánesovom námestí, nie sú podľa jeho slov v prevádzke už dlhodobejšie, čo potvrdili aj tamojší obyvatelia.

Starosta Vladimír Bajan hovorí, že kontrola predajných stánkov je ďalšou etapou k tomu, aby si vlastníci zlepšili vzťah k svojmu majetku a zodpovedne podnikali. Pasportizácia stánkov bude podľa neho nielen na prospech obyvateľov mestskej časti, ale aj podnikateľov, ktorí doteraz nemali všetky náležitosti v súlade s platnou legislatívou. Posvietiť si na predajné stánky v Petržalke navrhol vicestarosta Martin Miškov, keď videl niektoré nevyužívané a zdevastované stánky, ktoré kazili vzhľad sídliska a z opustenej búdy sa často stal prístrešok pre bezdomovcov či miesto pre hlodavce.

K čistote a poriadku v Petržalke priamo i nepriamo už v tomto roku prispelo viacero aktivít miestnej samosprávy. Popri osadení 200 nových smetných košov na uliciach a námestiach napríklad aj zverejnenie zaplatenej dane za psa či elektronická tabuľa hanby nezodpovedných vlastníkov pozemkov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?