Záhorská Bystrica odmietla návrh na zníženie solidarity

27.11.2012
0
Páčil sa vám článok?

Záhorská Bystrica sa stala ďalšou mestskou časťou, ktorá nesúhlasí s návrhom na zmenu štatútu hlavného mesta v prípade zníženia tzv. minimálnej miery solidarity z troch na dve percentá. Poslanci Záhorskej Bystrice o tom jednohlasne rozhodli na pondelkovom zasadaní miestneho zastupiteľstva.

Solidaritou sa štyri veľké mestské časti Petržalka, Ružinov, Staré a Nové Mesto vzdávajú časti svojich príjmov z daní z nehnuteľností a z daní z príjmov fyzických osôb. Robia tak v prospech siedmich malých mestských častí, medzi ktoré patrí aj Záhorská Bystrica. Ak by prišlo k zníženiu solidarity o jedno percento, Záhorská Bystrica by prišla o 12 percent zo svojho rozpočtu. "Je to celkovo 100.858 eur," uviedol pre TASR starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa.

Dodal, že takýto výpadok príjmov by obyvatelia Záhorskej Bystrice pocítili. "Vedeli by sme fungovať, no služby obyvateľom by sme už nemohli poskytovať v takom rozsahu, v akom sme teraz schopní ich poskytovať a chceme ich poskytovať," uviedol Krúpa a poukázal napríklad na oblasť starostlivosti o seniorov či malé deti. "Navyše, my sa nesnažíme robiť len tak, aby sme iba 'svietili a kúrili', chceme, aby sme robili aj rozvojové programy v obci," dodal Krúpa s tým, že za peniaze, ktoré predstavuje jedno percento solidarity, môžu v obci zrekonštruovať ulicu. Krúpa vyjadril presvedčenie, že solidarita v súčasnom nastavení je spravodlivá a má zmysel. "Je to ako v rodine, ktorá chce držať spolu. Silnejší a bohatší súrodenci v takomto prípade pomáhajú menším, ktorí majú menej zdrojov."

Miestne zastupiteľstvo v Záhorskej Bystrici okrem nesúhlasu s navrhovanou zmenou požiadalo primátora, aby spravodlivo a systémovo prerozdeľoval peniaze pre jednotlivé mestské časti v súlade s platným štatútom hlavného mesta. "Ak máme fungovať ako mesto so 17 mestskými časťami, mesto musí pristúpiť k tomu, aby aj tie najmenšie fungovali," dodal Krúpa.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik práve v počte 17 mestských častí vidí problém. "My nie sme pravdepodobne schopní to mesto financovať ďalej tak ako doteraz, nie sme schopní mesto financovať so 17 mestskými časťami," uviedol Ftáčnik 15. novembra na zasadnutí zastupiteľstva MsČ Bratislava-Lamač, kde diskutoval o návrhu na zníženie solidarity. Podľa Ftáčnika bola miera solidarity nastavená v tzv. dobrých časoch, v súčasnosti však aj ona musí zohľadniť obdobie krízy.

O znížení miery solidarity z troch na dve percentá majú definitívne rozhodnúť mestskí poslanci, zrejme na rokovaní v decembri. Potrebujú na to súhlas trojpätinovej väčšiny. O návrhu na zníženie solidarity rokujú v priebehu novembra jednotlivé mestské časti. Kým napríklad v Petržalke už návrh schválili, pod nesúhlasné stanovisko okrem Záhorskej Bystrice sa podpísali v Lamači, Rusovciach, Devíne a Čunove.

(TASR)ň

Páčil sa vám článok?