Rača v roku 2013 plánuje zvýšiť platy pedagógom

23.11.2012
0
Páčil sa vám článok?

Blížiaci sa celoslovenský štrajk učiteľov sa prejaví aj na prevádzke škôl a škôlok v Rači. V tejto mestskej časti sa však do štrajku zapoja len dve prevádzky, Základná škola Tbiliská a Materská škola Plickova.

Ostatné školy a škôlky, teda ZŠ a MŠ J. A. Komenského a škôlky Barónka, Pri Šajbách, Cyprichova, Gelnická a Tbiliská budú fungovať v normálnom režime. Ich učitelia budú mať počas trvania štrajku na oblečení stužku na znak solidarity so štrajkujúcimi kolegami.

"Oceňujeme, že väčšina predškolských a školských zariadení uprednostnila len symbolickú formu podporného štrajku, nakoľko ostrý štrajk by skomplikoval život najmä rodičom, ktorí nemajú možnosť alternatívneho umiestnenia svojich malých detí,” povedala vedúca školského úradu v Rači Ivana Vargová.

Račianska samospráva však problém nízkych platov pre pedagógov neobišla a v rámci prípravy rozpočtu na rok 2013 navrhla učiteľom pracujúcim v Rači zvýšiť platy. „Napriek tomu, že výsledok ešte nie je zrejmý, naša samospráva pripravila návrh rozpočtu, ktorý počíta so zvýšením mzdových prostriedkov pre nepedagogických a pedagogických pracovníkov o päť percent,“ dodala Ivana Vargová.

Zaujímavosťou je, že ZŠ Tbiliská a MŠ Plickova, ktoré sa v pondelok a utorok pripravujú na štrajk, sú v rámci plánovanej postupnej rekonštrukcie všetkých račianskych školských a predškolských zariadení práve prvé dve v poradí, ktoré sa už budúci týždeň majú začať renovovať. “I keď nás nelichotivá situácia pedagógov neteší, skúsime využiť čas efektívne. Dva dni, kedy bude škola na Tbiliskej a škôlka na Plickovej z dôvodu štrajku mimo prevádzky, využijeme na prípravu stavebných a rekonštrukčných prác, ktoré sa začnú už budúci víkend,“ uviedol starosta Rače Peter Pilinský.

(TASR)

Páčil sa vám článok?