V Dúbravke zmiznú každý mesiac štyri poklopy

16.11.2012
0
V dúbravke zmiznú každý mesiac štyri poklopy - Poklop
Páčil sa vám článok?

Bratislavskú Dúbravku trápia krádeže kanalizačných a šachtových poklopov. Od začiatku roka do konca októbra ich musela samospráva opätovne namontovať celkom 39. Ich nahradenie si vyžiadalo viac ako 18.000 eur z rozpočtu mestskej časti, ktorý je určený na opravy ciest a údržbu verejných priestorov.

"Je to naozaj nemalá suma a čo je najhoršie, tieto peniaze potom chýbajú inde," uviedol vedúci oddelenia rozvoja, výstavby a dopravy dúbravského Miestneho úradu Anton Lisý. "Zmiznuté poklopy nahrádzame betónovými s rôznymi nosnosťami, podľa toho, čo si vyžaduje situácia," dodal Lisý. Nové poklopy sa už od začiatku roka osádzali na 21 miestach Dúbravky, vo všetkých častiach mestskej časti.

Podľa Lisého je zarážajúce, že poklopy zmizli aj v blízkosti materských a základných škôl na uliciach Pri Kríži, Bílikova a Nejedlého. "Je to pre mňa nepochopiteľné, tí ktorí to robia, priamo ohrozujú životy spoluobčanov, hlavne detí. Chýbajúci poklop môže byť príčinou tragédie a možno aj vyhasnutých ľudských životov," zdôraznil Lisý. Podľa náčelníka mestskej polície v Dúbravke Vladimíra Stanka sú indície, že poklopy kradnú neprispôsobiví občania a vyvážajú ich na Záhorie, kde ich odovzdávajú v zberných surovinách. Niekoho priamo prichytiť pri čine sa však doteraz podľa Stanka nepodarilo.

Okrem kanalizačných a šachtových poklopov sa v Dúbravke na opravy ciest a verejných priestranstiev v tomto roku dalo najviac peňazí na opravu podmytých ciest a chodníkov, opravu parkovísk a schodísk.
Lisý priznal, že pre nedostatočné finančné prostriedky sa opravujú len najnutnejšie veci. "Značnú časť z vyčlenených prostriedkov pohltia havarijné stavy. Na komplexné opravy by sme potrebovali viac peňazí," dodal. Zo sumy 256.000 eur, ktoré sú v tohtoročnom rozpočte, minuli v Dúbravke už takmer 231.000 eur.

Aj zostávajúca suma na tento rok sa podľa Lisého použije na sanáciu havarijných stavov - prepady ciest, ukradnuté poklopy, nebezpečné výtlky a opravu asfaltových povrchov v materských školách, kde bezprostredne hrozí nebezpečenstvo úrazu detí. "Ostatné požiadavky na opravy ciest, chodníkov, parkovísk, schodov a iných verejných priestorov a zariadení sa budú realizovať až z budúcoročného rozpočtu, ktorí schvália poslanci," dodal Lisý.

(TASR)

Páčil sa vám článok?