Peniaze na opravu zničených ciest mesto nemá

8.11.2012
0
Peniaze na opravu zničených ciest mesto nemá - Cesta oprava
Páčil sa vám článok?

Na Prievozskej ulici sú v buspruhu vyjazdené koľaje od trolejbusov a autobusov, ktoré dosahujú hĺbku až vyše desať centimetrov. Kritická situácia je najmä na zastávke MHD Novohradská smerom do centra, mesta. Vyjazdený a dokrčený asfalt pripomína v niektorých úsekoch až umelecké diela. Vedenie mesta tvrdí, že na opravy ciest peniaze nie sú, riešia len havarijné stavy.

Hlavným dôvodom, prečo samospráva nemá peniaze na opravu mestských ciest, sú už druhý rok dlhy mesta. „Mesto po zanechaní dlhov bývalého vedenia vo výške vyše 120 miliónov eur nemá financie na rekonštrukcie ciest, doslova „hasí" predchádzajúce dlhy a rieši iba havarijné stavy - spravuje výtlky, prepadnuté úseky komunikácií a chodníkov či čistí priechody vpustí," uviedla Daniela Rodinová z referátu mediálnej komunikácie bratislavského magistrátu. Pre mnohých sú to opäť len výhovorky a na situáciu doplácajú znova len obyčajní Bratislavčania, ktorí cestujú prostriedkami mestskej hromadnej dopravy.

Podľa Rodinovej v tomto a ani v minuloročnom rozpočte neboli vyčlenené zdroje na komplexné opravy ciest a väčších komunikácií, a preto samospráva nemá z čoho financovať opravy, aj keď chce. „Vedenie mesta musí najprv stabilizovať ekonomiku a až po pridelení finančných prostriedkov v budúcom období bude môcť vykonať nápravu," uviedla Rodinová. Dovtedy však už možno budú vyjazdené koľaje v havarijnom stave a opravy sa tak dočkáme skôr...

Možné riešenie vidí mesto v spravodlivejšom prerozdelení dane z motorových vozidiel medzi Bratislavským krajom a mestom, čo by mohlo priniesť príjmy do mestskej pokladnice, a tým zabezpečiť aj peniaze na rekonštrukcie bratislavských ciest.

Problémy vyjazdených koľají, výtlkov či nerovností na vozovke sú v celom meste. Odpoveď samosprávy je však stále rovnaká, vzhľadom na dlhy nie sú na opravu ciest peniaze. Vyčkáva sa tak na havarijný stav, s vyššími nákladmi a s nebezpečím.

(mch)

Páčil sa vám článok?