Od januára na kanalizačných poklopoch už nik nezarobí

7.11.2012
0
Od januára na kanalizačných poklopoch už nik nezarobí - Poklop kanalizacia
Páčil sa vám článok?

Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona o odpadoch, ktorá od januára zakáže vykupovanie kanálových poklopov. Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), a.s., novelu víta, aj keď proti krádežiam železných poklopov začala bojovať už skôr, a to tým že osádza betónové poklopy.

Zákaz vykupovania odpadu z farebných kovov alebo iného kovového odpadu, pozostávajúceho z kanalizačných poklopov alebo ich častí a z krytov kanalizačných vpustí navrhla poslankyňa Lea Grečková (Smer-SD). Chce tým zabrániť krádežiam poklopov a ohrozovaniu života a zdravia ľudí.

V súčasnosti sa podľa zákona o odpadoch môže vykupovať odpad z kanalizačných poklopov len od správcov pozemných komunikácií a podnikateľských subjektov, ktorí s nimi pracujú. Vykupovať ich iným spôsobom je zakázané, pričom za porušenie hrozí pokuta od 7000 do 16 000 eur. Realita je však často iná, niektorí si prilepšujú práve tým, že železné poklopy odnášajú do zberu. Preto Grečková súčasnú právnu úpravu považuje za nedostatočnú, lebo nezakazuje výkup jednotlivých častí poklopov alebo krytov kanalizačných vpustí. Pomôcť teda má absolútny zákaz vykupovania.

„Bratislavská vodárenská spoločnosť túto iniciatívu víta a pevne dúfame, že toto ustanovenie zamedzí kradnutiu poklopov. Tam, kde sa dá, Bratislavská vodárenská spoločnosť preferuje osádzanie liatinovo-betónových poklopov, ktoré sú ťažké a betón sa z nich ťažko odstraňuje," uviedol hovorca BVS, a.s., Zenon Mikle.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?