Kraj kúpi synagógu v Senci za jedno euro a zrekonštruuje

27.10.2012
0
Páčil sa vám článok?

Návrh na odkúpenie národnej kultúrnej pamiatky, synagógy v Senci, prerokovali poslanci v piatok na rokovaní krajského zastupiteľstva. V dosiaľ schátranej synagóge by mala vzniknúť regionálna galéria Bratislavského samosprávneho kraja a stála expozícia židovskej kultúry.

Rekonštrukcia by sa mala realizovať z nenávratného finančného príspevku. Podmienkou prevodu synagógy na BSK je napríklad aj to, aby kraj neumožnil po rekonštrukcii objektu aktivity, ktoré by sa priečili dobrým mravom. Nesplnenie podmienok, ktoré si stanovil Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR by znamenal automatický zánik kúpnej zmluvy. Cena je symbolická - jedno euro.

Na rekonštrukciu objektu bude BSK žiadať nenávratnú finančnú pomoc z prostriedkov finančného mechanizmu EHP. Predpokladané náklady sa odhadujú na 1,8 milióna eur. Práce sú navrhnuté na obdobie rokov 2014-2015.

Židovská synagóga v Senci bola postavená v roku 1825. Po deportáciách Židov v období 2. svetovej vojny sa ich len veľmi málo vrátilo späť. Postupne sa využívala ako sýpka, či sklad chemikálií. V súčasnosti je v značne zdevastovanom stave a uzavretá.

(TASR)

Páčil sa vám článok?