Bezplatnú Wifi zónu majú už aj v centre Rače

23.10.2012
0
Páčil sa vám článok?

Rača ponúka svojim obyvateľom novú službu. V priestore pred Kultúrnym strediskom na Žarnovickej ulici spustili v uplynulých dňoch prvé bezplatné wifi pripojenie k internetu v tejto mestskej časti. Pripojiť sa dá v širšom okolí strediska, aj na malom amfiteátrovom priestranstve pred ním.

Aj keď sa predpokladá, že novinku budú Račania využívať najmä v letných mesiacoch, starosta Peter Pilinský verí, že ju obyvatelia ocenia. "Tento priestor sme vybrali preto, lebo v okolí kultúrneho strediska je relatívne veľký pohyb ľudí. Je tu knižnica, Klub matiek aj Klub dôchodcov, mladí sem chodia na rôzne záujmové krúžky. Verím, že bezplatné pripojenie na internet sa im bude páčiť," skonštatoval starosta Pilinský.

Riadenie prístupu klientov je realizované prostredníctvom routera Mikrotik. "Užívateľ sa pripojí k wifi sieti s názvom RACA-Hotspot. Po potvrdení úvodnej stránky s logom mestskej časti je užívateľovi k dispozícii 60 minút internetového pripojenia počas jedného kalendárneho dňa," vysvetlil vedúci oddelenia informačných technológií v Rači Pavol Kollarovič. Rýchlosť pripojenia 5 Mbps je rovnomerne rozdelená medzi všetkých aktuálne pripojených užívateľov. Dosah wifi siete je 50 metrov, signál pokrýva aj niektoré vchody vežiakov na Žarnovickej a Cígeľskej ulici.

Mestská časť má v pláne využívanie wifi internetu vyhodnotiť v najbližších týždňoch a v prípade záujmu o túto službu zo strany obyvateľov chce aj navýšiť kapacitu internetového pripojenia. Nie je vylúčené, že v budúcnosti pribudnú aj ďalšie verejné priestranstvá s bezplatným pripojením na internet.

(TASR)

Páčil sa vám článok?