Lavičky mali vymeniť budúci rok, menia ich už teraz

10.10.2012
0
Lavičky mali vymeniť budúci rok, menia ich už teraz - Rapospark1
Páčil sa vám článok?

V Rapošovom parku v júli vymenila mestská časť Ružinov polovicu zdevastovaných dvojlavičiek. Na druhú polovicu nezostali financie a s ich výmenou sa počítalo až na budúci rok. Mamičky s deťmi sa však tešia už teraz, nakoľko v druhej časti parku, kde sa nachádza aj detské ihrisko, sa v týchto dňoch opravujú aj zvyšné lavičky.

„Ušetrili sme peniaze v rozpočte vďaka elektronickým aukciám, preto opravujeme aj to, s čím sme tento rok pôvodne nepočítali," povedala hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová na otázku, odkiaľ sa našli financie na opravu lavičiek v druhej časti parku. V júli sa opravilo pätnásť atypických dvojlavičiek a teraz prebieha oprava ďalších štrnástich na Vrútockej ulici. Okrem toho ružinovská samospráva opravuje ja lavičky na Habruskej ulici.

Za prvý polrok tohto roka ušetril Ružinov vďaka elektronickým aukciám viac ako 64-tisíc eur. „Elektronické aukcie využívame najmä na dodávanie rôznych stavebných či rekonštrukčných prác. Najväčšiu úsporu nám priniesla aukcia v prípade rekonštrukcie pavilónov materskej školy na Západnej ulici, kde otvárame dve nové triedy. Na dodaní týchto prác nám aukcia pomohla ušetriť 16 tisíc eur," povedal starosta Ružinova Dušan Pekár. Zároveň dodal, že mestská časť elektronické aukcie využíva aj v tých prípadoch, kedy zákon takúto povinnosť neukladá.

Ružinovu sa podarilo ušetriť aj na chode miestneho úradu. Napríklad na nákupe kancelárskych potrieb, upratovaní budovy či na počítačoch. „Takmer pri každom tovare je možné racionálnejšie využívať peniaze. Niekedy sú to stovky, ako pri kancelárskom papieri, inokedy tisíce eur. Len na upratovaní budovy úradu znížime náklady o 12-tisíc eur ročne," dodáva Pekár.

Ušetrené peniaze okrem oprave lavičiek už pomohli napríklad aj materskej škole na Bancíkovej ulici, kde od septembra vďaka rekonštrukcii pribudli dve nové triedy, ktoré bolo treba zariadiť a prijať nových zamestnancov.

Martina Chudá
FOTO - Michal Gemeran


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?