Seniori platia za rozvoz najviac v centre mesta

30.9.2012
0
Seniori platia za rozvoz najviac v centre mesta - Obedar
Páčil sa vám článok?

Viacerí Staromešťania sa nám ozvali, že mestská časť, ktorá rozváža dôchodcom obedy, zvýšila poplatok za rozvoz z 0,5 eura na 2,25. Prečo miestny úrad zaviedol hodinovú tarifikáciu a či vôbec v rámci Starého Mesta trvá niekde donáška obeda hodinu, a aké poplatky sú v iných mestských častiach, sme sa opýtali kompetentných.

Hovorca Starého Mesta Tomáš Halán nás informoval, že rozdiel je medzi dovozom obeda s autom a donáškou obeda opatrovateľkou. „Za dovoz obeda účtuje Staré Mesto sumu 1,12 €, keďže tu opatrovateľka nevstupuje do domácnosti, len vymení obedáre. Pri donáške obeda musí ísť opatrovateľka do domácnosti najprv po prázdny obedár a lístok, potom ísť do príslušnej vývarovne po obed a zase späť do domácnosti, kde klientovi obed aj naservíruje," povedal Halán.

Na otázku, prečo dôchodkyňa, ktorá býva dva bloky od reštaurácie U Jakuba na Námestí SNP, musí platiť za donášku hodinový poplatok, sme sa dozvedeli, že v čase obeda je v reštaurácii veľa ľudí, a preto musia opatrovateľky čakať. „Staré Mesto zvýšilo poplatky od júla a považuje za adekvátne účtovať za 1 hodinu 2,25 eura. Poplatky za niektoré sociálne služby sú aj nižšie, prípadne rovnaké ako v iných mestských častiach," odpovedal Halán na otázku rapídneho zvýšenia.

Zistili sme, že v Petržalke za rozvoz a donášku jedného obeda senior zaplatí 0,23 eura, kde rozvoz obedov zabezpečuje Stredisko sociálnych služieb, v Dúbravke zaplatí dôchodca podľa stupňa odkázanosti za rozvoz obedov buď 1 euro alebo 0,80 eura, kde rozvoz zabezpečuje miestny úrad prostredníctvom opatrovateľskej služby a v Novom Meste zaplatí odkázaný dôchodca 0,50 eura, pričom roznos obedov zabezpečuje opatrovateľská služba. V Karlovej Vsi pozostáva rozvoz obeda zo sumy za donášku a cestovného. Pri vzdialenosti do 500 m od zastávky MHD zaplatí senior za donášku obeda 1 euro a pri vzdialenosti nad 500 m 1,50 eura, pričom cestovné náklady tvoria dva cestovné lístky (15 - alebo 60-minútový). V Rači robí rozvoz stravy mestská časť a dôchodca do konca septembra zaplatí 0,43 eura, od októbra však bude stáť donáška jedla opatrovateľkou do domu 0,50 eura a rozvoz stravy do domu 0,80 eura.

Všetky mestské časti poskytujú dôchodcom, ktorí spĺňajú podmienky na finančný príspevok, zľavy na stravu podľa výšky dôchodku. Pre mobilných občanov zabezpečujú stravu aj v školách, s ktorými majú zmluvy.

Martina Chudá


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?