Staré Mesto zverejnilo na webe neplatičov nájomného

27.9.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Staré Mesto zverejnila ďalších dlžníkov. Na internetovej stránke mestskej časti sú uvedení aj neplatiči nájomného za bytové a nebytové priestory. Pribudli tak k tým obyvateľom, ktoré neodviedli dane za psa alebo za zabratie verejného priestranstva, ktoré platia napríklad majitelia reštaurácií za letné terasy.

"Už pri zverejnení zoznamu majiteľov psov sa ukázalo, že mnohí z nich nám zaplatili hneď, ako sa v zozname našli. Očakávame, že takto urobia aj ďalší a do nášho rozpočtu získame peniaze, ktoré použijeme na zlepšenie služieb pre všetkých obyvateľov," uviedla starostka Starého Mesta Táňa Rosová.

Mestská časť sa rozhodla aj zmeniť nájomné zmluvy, ktoré uzatvoria nájomníci staromestských priestorov. Ak sa skončí zmluva a nebytový priestor nevypracú, bude mať Staré Mesto podľa dohody právo vstúpiť do priestoru a vypratať majetok. Bývalý nájomca si ho môže následne do istého termínu vyzdvihnúť. "Ak si ho neprevezme, veci jednoducho predáme. Za skladovanie budeme účtovať poplatok 15 eur za každý deň a rovnako za každý deň, čo nájomca z nebytového priestoru neodišiel, dostaneme pokutu vo výške 100 eur," priblížila Rosová. Prísnejšími zmluvami tak chce mestská časť zabrániť vzniku ďalším dlhom.

Na vyrovnanie sa s niektorými dlžníkmi má k dispozícii aj iné spôsoby. Miestni poslanci schválili zámer mestskej časti odpredať vo verejnej obchodnej súťaži časť pohľadávok. Niektorí dlžníci totiž nie sú vlastníci žiadneho majetku a nemajú ani pravidelný príjem, preto sú exekúcie neúspešné. "Týmto krokom chceme v krátkom čase dosiahnuť zníženie počtu dlžníkov. Staré Mesto sa zbaví nevymožiteľných pohľadávok, ktoré sú už iba v našej evidencii. Rozšíri sa tak časový priestor na vymáhanie tých dlhov, ktoré prinášajú Starému Mestu úžitok," podčiarkla starostka.

Mestská časť ponúkne v súťaži na predaj balík 113 pohľadávok v hodnote takmer 1,4 milióna eur, pričom až dve tretiny z tejto sumy tvoria úroky z omeškania.

TASR informoval staromestský hovorca Tomáš Halán.

(TASR)

Páčil sa vám článok?