Veľké mestské časti chcú dať malým menej peňazí

26.9.2012
0
Páčil sa vám článok?

Štyri veľké bratislavské mestské časti - Petržalka, Ružinov, Staré Mesto a Nové Mesto - chcú znížiť svoj príspevok siedmim malým. Tvrdia, že nemajú peniaze. Petržalskí poslanci v utorok v uznesení o úprave rozpočtu požiadali starostu Vladimíra Bajana, aby začal rokovať s primátorom a ostatnými mestskými časťami o úprave percenta solidarity na polovicu.

"Dôvodom je masívny výpadok príjmov hlavného mesta aj mestských častí. V našom prípade to znamená do 400.000 eur z príjmov z daní v tomto roku," podotkol Bajan s tým, že situácia je dnes napätá a solidarita začína byť v neprospech veľkých častí. Znížiť ju preto v Petržalke chcú na polovicu. Ušetrili by tak približne 340.000 eur z viac ako 650.000 eur, ktoré dávajú dnes. "Päťdesiat percent je z našej strany ústretový krok," myslí si.

Starosta Bajan upozornil aj na zákonné povinnosti, ktoré veľké časti majú a nevedia ich finančne zvládať. Plnia totiž aj úlohy, ktoré Jarovce či Rusovce nemajú, napríklad sa starajú o oblasť civilnej obrany. "Tým znášajú pomerne veľké finančné náklady," doplnil novomestský hovorca Marek Tettinger. Aj Nové Mesto musí pre chýbajúce finančné prostriedky upravovať rozpočet a budúci rok vidí podľa Tettingera ešte náročnejší. "Otázku zníženia solidarity ale považujeme za citlivú vec, ktorá by mala byť prerokovaná v rámci Regionálneho združenia mestských častí," podotkol. Mestské časti chceli podľa Bajana o znížení rokovať už pred rokom, potom to na požiadanie primátora odložili.

Jedna zo siedmich malých mestských častí - Devín - je však v súčasnosti v nútenej správe. Starostka Ľubica Kolková tvrdí, že príspevok solidarity tvorí dve tretiny rozpočtu samosprávy. O jeho plánovanom znížení dosiaľ nevedela. "Pokiaľ by nám znížili solidaritu o polovicu, neviem, čo by nám z rozpočtu ostalo. Možno nejako prežijeme zo základných príjmov, ale môžeme zabudnúť na nejaké opravy," reagovala pre TASR.

Mestská časť však musí podľa starostu Bajana hospodáriť tak, aby vystačila zo zákonných príjmov. "Toto sú výnimočné peniaze vo výnimočnom čase. Malé mestské časti sa naučili žiť z týchto peňazí, ale ja nemôžem zatvárať škôlku kvôli tomu, aby si malá mestská časť objednala inzerciu v časopise alebo urobila hody," podotkol. Starostka Kolková zase pripomína, že malé mestské časti sú mnohokrát výletným cieľom pre Bratislavčanov. "Neviem, či to potom bude pekné prostredie. Sedem malých mestských častí by začalo dosť upadať," dodala.

Koncom minulého roka mestskí poslanci schválili pre tento rok príspevok solidarity vo výške viac ako 2,11 milióna eur. Na jednu malú mestskú časť to vychádzalo približne 302.574 eur.

(TASR)

Páčil sa vám článok?