Starosta chce sprísniť pravidlá držania psov

25.9.2012
0
Starosta chce sprísniť pravidlá držania psov - Pes
Páčil sa vám článok?

Pohryzenie iného psa alebo dokonca človeka, či už s následkami alebo bez nich, útoky končiace smrťou, sú realitou. Najmä v husto osídlených lokalitách sa napätie medzi psičkármi a nepsičkármi, ale aj psičkármi medzi sebou stupňuje. Už v roku 2001 na situáciu a potrebu riešenia návrhom zákona upozorňoval vtedajší poslanec a súčasný starosta Petržalky Vladimír Bajan.

„Ide o problém, pred ktorým nemôžeme zatvárať oči. Nemal by sa zodpovedných týkať až vtedy, keď pes roztrhá niekoho vplyvného. Nečudujem sa, ak si niekto kladie otázku, či dnes viac chránime psov ako ľudský život", hovorí starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Petržalka sa intenzívne venuje problematike chovu psov. Intenzívne pracuje na príprave oploteného výbehu, kde by sa mal uskutočňovať aj výcvik psov. Od marca zintenzívnila kontrolu psičkárov a prostredníctvom webovej stránky www.petrzalka.sk rozšírila informovanosť obyvateľov o zoznam psov, za ktorých je zaplatená daň. Petržalčanom umožňuje zapojiť sa do riešenia problematiky cez e-mailovú adresu pes@petrzalka.sk .

„Analyzujeme aj všeobecne záväzné nariadenie o chove psov, či ešte dostatočne odráža požiadavky súčasnej doby. Nemôžeme však ísť nad rámec zákona.", hovorí starosta Bajan a vysvetľuje, že chýba podrobnejšie prepracovaný zákon o držaní psov, najmä v časti o držaní a chove nebezpečných psov, vodení a evidencii psov.

Petržalská samospráva študuje tiež legislatívne normy Veľkej Británie, Rakúska a Nemecka a aj ich nižšie normotvorné úpravy. Zástupcovia mestskej časti pôjdu do Viedne, aby aj tam zistili, ako sa ich legislatíva uplatňuje v praxi v husto obývaných častiach hlavného mesta. U rakúskeho suseda sa zamerajú napríklad aj na to, ako rieši odstraňovanie exkrementov, voľný pohyb psov, regulovanie chovu niektorých plemien na sídliskách.

(mgl)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?