Poslanci prerokujú cyklotrasu, rozpočet i parkovaciu politiku

24.9.2012
0
Páčil sa vám článok?

Na prvom zastupiteľstve po letných prázdninách budú bratislavskí mestskí poslanci rokovať aj o zmenám v tohtoročnom rozpočte, petícii proti výstavbe betonárky v Devínskej Novej Vsi, vedení cyklotrasy z Devína do Karlovej Vsi či o novej celomestskej parkovacej politike.

Dvojdňové septembrové zastupiteľstvo sa začne v stredu 26. septembra o 16.00 h v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca a pokračovať bude vo štvrtok 27. septembra od 8.30 h.

Pri rozpočte chce mesto škrtať výdavky, tento rok hospodári so sumou 223,5 milióna eur. "Primátor Milan Ftáčnik navrhuje nevyhnutné úpravy, ktoré súvisia so znížením bežných výdavkov takmer o 2 milióny eur a zároveň so šetrením na kapitálových výdavkoch na úrovni 2,4 miliónov eur," informoval TASR hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Vziať chce mestskej hromadnej doprave (0,4 percenta), prevádzkam základných umeleckých škôl a centier voľného času (1 percento), magistrátu (5 percent), ale najmä znížiť transfer pre Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (8 percent).

Za prvý polrok 2012 dosiahla samospráva hlavného mesta celkové príjmy 105 miliónov eur, čo je 47 percent predpokladaných príjmov za prvých šesť mesiacov. "Najväčším rizikom rozpočtu je suma takmer 2,2 milióna eur, ktorá súvisí s nezaplatenými faktúrami za realizované práce v roku 2010, ktoré objednalo ešte bývalé vedenie mesta, ale rozpočtovo neboli kryté," tvrdí hovorca. Mesto tiež nedokáže dobre predávať svoj majetok. Predpokladalo totiž príjem 15 miliónov eur, ale ten sa zatiaľ plní na 20 percent, zrealizovalo predaj len za 3 milióny eur. Andrassy však tvrdí, že mesto ušetrilo 4,5 milióna eur na bežnom chode úradu.

Poslanci tiež dostali opäť analýzu vedenia cyklotrasy z Devína do Karlovej Vsi. Vo štvrtok by mali zvoliť trasu, kadiaľ budúci cyklistický chodník povedie. Na výber majú už len dve možnosti - trasu cez chránený ostrov Sihoť alebo trasu, ktorá by šla súbežne s Devínskou cestou popri severnom brehu Karloveského ramena medzi záhradami na súkromných pozemkoch. To, že by cyklisti išli len po Devínskej ceste, sa už vylúčilo pre jej úzky profil a geologické podmienky.

Schvaľovať sa budú aj základné pravidlá novej parkovacej politiky mesta. Tú najprv plánovali spustiť začiatkom roka, potom mesto termín presunulo na apríl. Parkovacia politika by mala priniesť zvýhodnenie rezidentov, zrušenie vyhradeného parkovania a mala by platiť celomestsky. Zohľadniť by sa pritom mali aj pripomienky občanov z diskusie, ktorá prebiehala od apríla do mája a zapojilo sa do nej vyše 3000 ľudí. Na programe zastupiteľstva je tiež otázka postavenia súsošia sv. Cyrila, Metoda a Gorazda, ako aj návrh všeobecne záväzného nariadenia o podmienkach predaja a používania alkoholu na verejne prístupných miestach. Poslanci počas dvoch dní prerokujú 90 dokumentov.

Všetky dokumenty predložené na zasadnutie mestského parlamentu možno nájsť na stránke www.bratislava.sk, časť Mesto a správa, Pozvánky a programom zastupiteľstva.

(TASR)

Páčil sa vám článok?