Zverejnenie registrovaných psov zvyšuje zodpovednosť

16.9.2012
0
Zverejnenie registrovaných psov zvyšuje zodpovednosť - Pes
Páčil sa vám článok?

Mestské časti Staré Mesto, Petržalka, Karlova Ves a Rača, ktoré zverejnili zoznamy registrovaných psov na svojich webových stránkach, hodnotia tento krok pozitívne. Na jeseň plánujú súpis psov zverejniť aj mestské časti Ružinov, Nové Mesto a Dúbravka.

Petržalka začala zverejňovať prehľad evidovaných psov koncom marca 2012. „Aktuálne máme v evidencii 5436 psov. Od zverejnenia zoznamu stúpol počet novoprihlásených psov o 287 jedincov. Zoznam postupne aktualizujeme," povedala hovorkyňa Petržalky Mária Grebeňová-Laczová. Zverejnenie zoznamu psov, za ktorých bola zaplatená daň, bol podľa nej dobrý krok, ktorý napomohol k zvýšeniu zodpovednosti majiteľov a plneniu si zákonnej daňovej povinnosti. „Obyvatelia na zoznam reagujú a každý podnet prešetrujeme. Ak si majiteľ v15-dňovej lehote nesplní povinnosť, začneme voči nemu proestupkové konanie. Výzvy sme už zaslali viac ako 50 občanom," povedala Grebeňová-Laczová.

Karlova Ves zverejnila zoznam v máji 2012, odvtedy v ňom pribudlo vyše 70 psov. „Karlovešťania to vítajú a nahlasujú nezaregistrovaných psov. Od začiatku roka máme zaregistrovaných 224 nových psov," uviedla Anna Kubalová z karloveskej samosprávy.

Staré Mesto zverejnilo zoznam dlžníkov na dani za psa na začiatku júna 2012. „Za dva mesiace od zverejnenia pribudlo do evidencie 20 psov," uviedol hovorca mestskej časti Staré Mesto Tomáš Halán.

Na račianskej webstránke sa zoznam registrovaných psov objavil v marci 2012. Vtedy bolo v zozname 1594 psov a teraz ich je 1588. „Viac psov bolo na základe ich úhynu odhlásených ako prihlásených," povedal hovorca mestskej časte Rača Jaroslav Hinšt. „Dostávame najmä anonymné oznámenia a na ich základe pribudlo do zoznamu asi 15 psov," uviedol.

Ružinov plánuje zverejniť zoznam registrovaných psov spolu s Dúbravkou na jeseň. „Dali sme už informačným technikom úlohu spracovať zoznam vyše 1900 psov, ktoré registrujeme. Následne zoznam skontrolujeme a zaktualizujeme. Počítame s tým, že v októbri by sme ho mohli mať na našej webovej stránke," uviedol hovorca Dúbravky Michal Kriško.

Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý dal už pokyn na vypracovanie takéhoto zoznamu. „Čoskoro pribudne aj kompletná mapa všetkých oficiálnych venčísk, miest, kde si môžu psičkári vziať papierové vrecko na exkrementy, a košov, kde ho môžu zahodiť. Chovatelia psov zároveň dostanú detailné informácie o tom, na čo presne sa využívajú prostriedky vybrané v rámci dane za psa," povedal hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Na novomestskej webovej stránke sa obyvatelia okrem zoznamov košov dočítajú napríklad aj to, že za porušenie povinnosti prihlásiť psa do evidencie môže byť udelená pokuta až do výšky 165 € alebo aj to, že daň za psa chovaného v byte alebo rodinnom dome majiteľ zaplatí 49,79 €, za psa, ktorého je vlastníkom nepracujúci alebo invalidný dôchodca 9,95€ a za psa, ktorý je chovaný vo firme ako strážny pes 66,38 €.

Martina Chudá

Páčil sa vám článok?