Cez víkend mesto otvorí bežne neprístupné pamiatky

14.9.2012
0
Páčil sa vám článok?

Počas najbližšieho víkendu 15. a 16. septembra 2012 sa Bratislavčania budú môcť pozrieť na miesta, ktoré bežne navštíviť nemôžu. V meste totiž v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2012 otvorila aj inokedy neprístupné pamiatky. Záujemcovia sa budú môcť dostať napríklad za brány Pisztoryho paláca, do Kaplnky sv. Jakuba na Námestí SNP či prezrieť si krov lode a interiér veže Dómu sv. Martina.

Ako TASR informoval staromestský hovorca Tomáš Halán, v sobotu bude sprístupnený Hradný palác na Bratislavskom hrade, secesná obnovená budova Gymnázia na Grösslingovej ulici, meštianske domy na Panskej ulici, ktoré predstavujú jadro stredovekého dvorca z druhej polovice 13. storočia i významné sakrálne stavby. Bratislavčania si tak môžu prísť pozrieť interiér veže Dómu sv. Martina, Kaplnku sv. Kataríny na Michalskej ulici, Kaplnka Božieho tela na Panskej ulici a archeologickým výskumom objavenú Kaplnku sv. Jakuba na Námestí SNP.

V nedeľu si zase môžu záujemcovia pozrieť židovské pamiatky - Synagógu na Heydukovej ulici, Mauzóleum Chatama Sofera, Ortodoxný cintorín. Otvorený pre nich bude ale aj Pisztoryho palác, kde na návštevníkov čaká výstava "Už sme tu, pán Pisztory" a Reduta.  V jej obnovených priestoroch dnes Dni európskeho kultúrneho dedičstva otvoria a odovzdajú aj výročné ceny revue Pamiatky a múzeá za najvýznamnejšie aktivity v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva za rok 2011. Podvečer sa v priestoroch Zichyho paláca uskutoční vernisáž výstavy Fotozážitky s pamiatkami. "Na nej vystavujú svoje fotografie mladí ľudia do 21 rokov, účastníci rovnomennej celoslovenskej súťaže," priblížil Halán. Bratislavský samosprávny kraj zase organizuje na hrade Červený Kameň konferenciu na tému Pamiatky môjho domova v kontexte bývania.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sú celoeurópskym podujatím, ktoré organizuje Rada Európy a Európska komisia. Základným cieľom je zvýšiť povedomie obyvateľov o miestnom dedičstve, prehĺbiť záujem o jeho ochranu, ako aj rozvinúť vedomie o jeho prepojení s európskym kultúrnym dedičstvom.

Organizátormi podujatí sú mestská časť Bratislava-Staré Mesto, Ministerstvo kultúry SR, Pamiatkový úrad SR, Krajský pamiatkový úrad Bratislava, Slovenské národné múzeum, Hlavné mesto SR Bratislava, Združenie historických miest a obcí. Slovenská republika sa pripojila k organizátorom Dní európskeho kultúrneho dedičstva v roku 1993.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie