Nefunkčnú a rozbitú telefónnu búdku neodstránili

12.9.2012
0
Rozbitú búdku odstráni samospráva na vlastné náklady - Budka2
Páčil sa vám článok?

Zdevastovaná telefónna kabína na križovatke ulíc Bilíková a Trhová, ktorá tam bola osadená načierno, stále stojí na svojom mieste. Dúbravská samospráva sa už vyše roka snaží spojiť s majiteľom, ten však nepreberá zásielky. Spoločnosť, ktorej majetkom má kabína byť, nás informovala, že jej nepatrí. Komu patrí, neprezradila, no so stavebným úradom vraj komunikuje.

V júni nás hovorca miestneho úradu informoval, že mestská časť zlikviduje a odstráni rozbitú telefónnu búdku na vlastné náklady, pričom ich bude od vlastníka vymáhať súdne. „Keďže ide o súkromný majetok, vedúci oddelenia dopravy , územného rozvoja a podnikateľských aktivít konzultuje odstránenie búdky s právnikmi," uviedol hovorca mestskej časti Michal Kriško.

Podľa dúbravského stavebného úradu spoločnosť Metropol Media, s.r.o., osadila kabínu s verejným telefónnym automatom bez toho, aby požiadala o povolenie. Spoločnosť nereagovala ani na vyzvanie o podanie žiadosti o dodatočné povolenie. „Oddelenie dopravy, územného rozvoja a podnikateľských aktivít mestskej časti Dúbravka investovalo do riešenia daného problému desiatky hodín. Vinník sa zrazu vyparil. Nepreberá zásielky, ktoré sa vracajú," uviedol Kriško.

Preto sme sa spojili so spoločnosťou Metropol Media, ktorá uviedla, že uverejňujeme dezinformácie. Telefónna búdka jej vraj nepatrí, situácia je zložitá, objekty predtým vlastnil iný majiteľ, teraz ich ničia vandali a pripravuje sa nová koncepcia multifunkčných terminálov. No na otázku, prečo si spoločnosť nepreberá poštu, sme dostali odpoveď, že so stavebným úradom komunikuje. Čo je tvrdenie proti tvrdeniu, hlavne keď im kabína nepatrí, pričom dúbravská samospráva tvrdí, že áno.

V podstate je „jedno" komu patrí či nie, lebo svoj účel už dlho nenapĺňa a občan z nej nemá žiadny osoh. Prekáža, črepy z nej ohrozujú okoloidúcich, nie je v nej telefónny automat a určite nezveľaďuje okolie.

Podľa dostupných informácií patrili telefónne búdky spoločnosti Efektiv Media, s.r.o., ktorá sa pred niekoľkými rokmi ocitla v konkurze. Búdky potom mali byť predmetom dražby a získala ich spoločnosť Metropol Media, s.r.o. Keďže mnohé stoja na mestských pozemkoch, podliehajú dani za užívanie verejného priestranstva. Len v Starom Meste spoločnosť Metropol Media dlhuje na tejto dani mestskej časti 15 300 eur. Dlhy po sebe zanechala aj spoločnosť Efektiv Media, ktorá Starému Mestu dlhuje 10 161,68 eura.

V celej Bratislave zostalo funkčných len 7 verejných telefónnych automatov, ktoré spravuje Slovak Telekom. Ostatné búdky sú bez telefónnych automatov a už dva roky slúžia len ako reklamné zariadenia.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?