Bratislavská Župná jeseň štartuje na budúci týždeň

4.9.2012
0
Bratislavská župná jeseň štartuje na budúci týždeň - Zupna jesen
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia i návštevníci Bratislavského kraja sa môžu opäť tešiť na jeseň plnú zážitkov, chutí a vôní. Tohtoročná Župná jeseň ponúkne takmer dve desiatky podujatí vo viacerých mestách. Začína sa v sobotu 15. septembra v areáli bratislavského prírodného kúpaliska Kuchajda.

"Štartujeme už druhý ročník projektu Župnej jesene. Tak ako vlani aj tento rok chceme predstaviť regionálne tradície a špeciality. Verím, že podujatie bude aspoň také úspešné ako minulý rok," povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Na úvodný deň je pripravený kultúrny program doplnený o prezentáciu, predaj a ochutnávku špecialít kraja, ukážku zručnosti v tradičných remeslách či ukážky ľudovej tvorby regiónu. Na pódiu sa vystriedajú viaceré kapely a súbory. Ťahákom budú tanečníci zo súboru Čarovné ostrohy, ktorí počas minuloročnej župnej zabíjačky zožali obrovský úspech. Ľudia sa môžu tešiť na skupinu LOJZO a dobrú náladu umocní vystúpenie skupiny Mango Molas. Predstavia sa aj ďalší účinkujúci, medzi nimi napríklad dychovka Záhorienka, ľudová hudba bratov Wimmerovcov, country skupina Nový Rovnák, kapela Bukasový Masív a ďalší.

Po ouvertúre Župnej jesene sa začne kolotoč kultúrno-spoločenských podujatí. V ten istý víkend sa začínajú aj vinobrania v Rači a Modre. O týždeň neskôr sa môžu milovníci dobrého vína tešiť na vinobranie v Pezinku. V ďalších dňoch sa bude hodovať v Ružinove aj Dúbravke. Medzi akcie Župnej jesene patrí v septembri Deň Horného Podunajska v Čunove, Hasprunský dubák v Studienke a Sološnícky krumplový deň. V posledný septembrový víkend budú hody v Karlovej Vsi.

V októbri bude Župná jeseň pokračovať v Stupave tradičnými Slávnosťami kapusty s klasickým názvom Dni zelá a potom Jablkovým hodovaním. Na dobroty z jabĺk sa môžu tešiť v Senci, Modre, Stupave, Pezinku, Malackách, Jablonovom, Dunajskej Lužnej aj v Devínskej Novej Vsi. Vo Vajnoroch na starom letisku sa uskutoční čoraz obľúbenejšia Vajnorská šarkaniáda pod záštitou BSK. Fanúšikov country poteší festival Strunobranie v Modre.

November sa ponesie v réžii vinohradníkov a vinárov, uskutočnia sa totiž Dni otvorených pivníc. Pre návštevníkov bude otvorených vyše 110 pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste od Bratislavy až po Trnavu. Uskutočnia sa 16. a 17. novembra.

December v Bratislavskom kraji sa začne podujatím Vianočné inšpirácie v Modre a Župnú jeseň zavŕši Vianočná zabíjačka v bratislavskej Starej tržnici.

(TASR)

Páčil sa vám článok?