Mestskú kartu má už takmer 41 000 Bratislavčanov

23.7.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavskú mestskú kartu (BMK) dnes už vlastní 40.953 obyvateľov hlavného mesta. Na takýto počet sa totiž jej držitelia rozrástli za prvých 18 mesiacov od spustenia projektu. Po karte zväčša siahajú pre zľavy v mestskej hromadnej doprave (MHD).

Karta totiž ponúka 10-percentnú zľavu na predplatnom cestovnom lístku. "Od januára 2011 bolo na dopravnú funkcionalitu aktivovaných celkom 21.004 kariet a cestujúci si zakúpili viac ako 75.000 zľavnených lístkov pre cestovanie v bratislavskej MHD," priblížil hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

Držitelia mestskej karty si môžu zároveň uplatniť 20-percentnú zľavu zo vstupného do športových, spoločenských a kultúrnych zariadení v správe hlavného mesta. Počas leta podľa hovorcu najčastejšie využívajú zľavy na vstup do zoologickej záhrady, pri návšteve pobočiek mestskej galérie, múzea či na kúpaliská. Zľavu na úrovni 10 percent môžu čerpať už aj návštevníci pláže na Tyršovom nábreží, a to pri platbách za občerstvenie či jedlo.

Karta taktiež ponúka špeciálne zľavy od päť do 30 percent pri nákupe tovarov a služieb v 81 partnerských obchodoch. Využiť ju možno napríklad v kvetinárstve, kaderníctve, autoservise, reštaurácii či kaviarni. BMK môže jej držiteľ využívať nielen pri domácom a zahraničnom platobnom styku, ale aj ako električenku, knižný preukaz či elektronickú vstupenku. Banky dnes vydávajú tiež kartu, ktorá používa bezkontaktnú technológiu PayPass. Vďaka nej pri platbe nie je potrebné kartu vkladať do terminálu ani zadávať PIN.

Projekt bratislavskej karty môžu využívať obyvatelia, ktorí sú v hlavnom meste prihlásení na trvalý pobyt. Bratislavčania pri získavaní BMK väčšinou využili fakt, že majú účet v banke a tam si zriadili aj kartu. Do celomestského projektu zatiaľ vstúpilo šesť bánk - OTP Banka, UniCredit Banka, VÚB Banka, Poštová banka, Volksbank a od polovice júna tohto roku kartu poskytuje aj Slovenská sporiteľňa.

"Dnes patrí Bratislavská karta medzi jeden z najúspešnejších inovatívnych projektov v rámci Európy z hľadiska prepojenia verejnej správy s bankovým sektorom a samotnými občanmi," skonštatoval Andrassy. Viac informácií o zľavách a pravidlách získajú Bratislavčania na internetovej stránke http://www.karta.bratislava.sk/.

(TASR)

Páčil sa vám článok?