Magistrát zrejme hrozba kalamity komárov netrápi

19.7.2012
0
Páčil sa vám článok?

Horúce počasie a dážď sú vhodnou klímou pre premnoženie sa komárov, ktorých už teraz je v okolí Dunaja a vodných plôch poriadne cítiť. Ak prídu výdatné dažde, môžu spôsobiť aj kalamitu komárov, varujú odborníci.

Magistrát po prvýkrát nevie povedať, kto bude v prípade kalamity postrekovať larvy komárov. Pred rokom sa totiž nové vedenie mesta rozhodlo vo verejnej súťaži vybrať nového dodávateľa postreku proti komárom, pretože bratislavská firma bola úradníkom mesta podozrivá. A tak sa medzi súťažnými podmienkami ocitla aj jedna, ktorá s postrekom nemala nič spoločné, umožnila však vyhrať košickej firme, ktorá ako jediná mala certifikát o zavedení systému manažérstva informačnej bezpečnosti.

Keď sa vo februári prevalilo, že práve táto nezmyselná podmienka zvýhodnila víťaza súťaže, primátor zrušil podpísanú zmluvu a sľúbil novú súťaž. Tú sa mu však doteraz nepodarilo urobiť a bratislavské komáre sa zatiaľ nemusia báť o svoj biedny život. Mesto hľadá firmu na postreky elektronickou aukciou, súťaž vyhlásilo až v júni a víťaz má byť známy v druhej polovici augusta. Ak bude pršať a hladiny Moravy a Dunaja budú stúpať, Bratislave do dvoch týždňov hrozí kalamita komárov.

Hovorca primátora ubezpečuje, že mestu nič nehrozí. Ak nastane kalamitná situácia, striekať vraj budú. Vlani mesto nestriekalo a tak ušetrilo. Teraz hrozí, že si bude musieť vyberať za iné ceny, ako by vysúťažilo. Ak sa tak stane, mesto na postrekoch zrejme prerobí. Ak budú v Bratislave striekať Košičania, tak bude jasné aj to, kto zarobí.

Rado Števčík


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?