Mestskí poslanci rozhodli o osude Kráľovej hory

19.7.2012
0
Páčil sa vám článok?

Kráľova hora zostane Bratislavčanom na rekreáciu, stavať sa na nej nebude. Mesto si ju prenajalo od spoločnosti Kráľova hora, s.r.o., na 30 rokov, čím sa vyhlo dani, ktorú by muselo zaplatiť pri výmene pozemkov. Za to si Kráľova hora, s.r.o., od mesta prenajme pozemky v Ružinove a v Petržalke.

Vlastník pozemkov, ktorý patrí do skupiny J&T, sa zaviazal obstarať zmeny v územnom pláne a oddlžiť Devín. Podľa primátora by sa mohol územný plán v prospech rekreácie zmeniť do roka a pol. „Hlavné mesto sme o zmenu územného plánu Kráľovej hory na zeleň žiadali už od septembra 2011, teda aby sa tam nestavalo vôbec a zachovalo sa tak unikátne miesto na rekreáciu," uviedla starostka Karlovej Vsi Iveta Hanulíková. Skupina J&T sa už dohodla s Devínom, že mu odpustí dlh takmer 15 miliónov eur. Devín však má aj ďalšie dlhy za 6,6 milióna eur.

Vlastník získa za Kráľovu horu od mesta dva pozemky v Ružinove pri letisku a niekoľko v Petržalke. Tie sú pri Černyševského, Kočánkovej a Bosákovej ulici, Pri Seči a na Námestí hraničiarov.

Uzavretím problému Kráľovej hory v prospech Bratislavčanov sa potešili aj Staromešťania, v ktorých skrsla nádej, že by sa mohol vyriešiť aj spor parčíka na Belopotockého ulici. „Navrhujem, aby sa riešil zámenou pozemkov medzi investorskou firmou a mestom. Od primátora Milana Ftáčnika mám prísľub, že takéto rokovania budú," povedal prednosta staromestského miestneho úradu Sven Šovčík. V parku má firma Zipp vystavať viacpodlažnú stavbu, čaká však už niekoľko rokov na stavebné povolenie. Namiesto oplotenej jamy by podľa Šovčíka toto miesto mohol už konečne nahradiť park a jedine mesto, ako vlastník pozemku, by mohlo zmeniť územný plán mesta.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?