Devínska Nová Ves má nového kronikára Vladimíra Dobríka

11.7.2012
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci Devínskej Novej Vsi dnes schválili nového kronikára mestskej časti. Novozvoleného kronikára zároveň požiadali, aby do konca ich volebného obdobia doplnil v kronike obdobie od roku 1995, odkedy sa do kroniky nepísalo.

Kronikárom sa stal lokálpatriot Vladimír Dobrík, dlhoročný pracovník Slovenského rozhlasu, s bohatými skúsenosťami v printových médiách. Poslancom prisľúbil, že sa bude snažiť v nastávajúcich necelých troch rokoch kroniku doplniť.

"Chcem pritom spolupracovať s kultúrnym centrom tu v Devínskej Novej Vsi, s miestnym úradom či letopiseckým úradom. Mojou výhodou je, že som si viedol aj osobný archív, veľa si pamätám. Osobne by som čo najskôr chcel zaznamenať viacero priesečníkov v histórii Devínskej Novej Vsi - napr. zrod základnej umeleckej školy, odkiaľ vyšlo viacero operných sólistov, či vznik Devínskonovoveskej televízie, " povedal Dobrík a na margo termínu povedal, že na 80 percent sa to určite stihnúť dá.

Dobrík chce spolupracovať aj s predchádzajúcim kronikárom mestskej časti Petrom Krugom, okolo ktorého sa na začiatku roku viedla na devínskonovoveskom zastupiteľstve názorová konfrontácia, súvisiaca so zákonnosťou jeho odmeňovania. Krug totiž za funkciu kronikára dostával odmenu ako zamestnanec mestskej časti, pričom bol v rovnakom období aj poslanec miestneho zastupiteľstva, čím sa dostal do rozporu so zákonom o obecnom zriadení. Krug napokon z funkcie kronikára v apríli po necelom roku odstúpil.

Aj Krug mal pôvodne úlohu doplniť v kronike chýbajúce roky. Podľa vlastných slov sa mu o chýbajúcom období podarilo zhromaždiť materiály a podklady, ktoré chce teraz ponúknuť novému kronikárovi.

(TASR)

Páčil sa vám článok?