Petržalčania budú môcť na korupciu upozorniť e-mailom

24.5.2012
0
Páčil sa vám článok?

V najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka už môžu ľudia poukázať na nekalé praktiky na úradoch. Petržalskí poslanci včera jednohlasne schválili materiál pod názvom Transparentná Petržalka, ktorým zavádzajú aj mailovú adresu korupcia@petrzalka.sk. K tej bude mať prístup len starosta. Adresu na hlásenie korupcie na magistráte má od februára aj mesto.

Petržalka chce materiálom vytvoriť férovejšie prostredie na fungovanie samosprávy. Definuje mechanizmy kontroly a určuje spôsob, ako zverejňovať všetky dôležité informácie. "Nejde o žiadny krížový materiál..., ten záujem je na pleciach všetkých poslancov," pripomenul zastupiteľstvu navrhovateľ materiálu Oliver Kríž (nezávislý) s tým, že dokument nie je odborného, ale čisto politického charakteru.

Starostovi Vladimírovi Bajanovi aj poslancom dokument ukladá povinnosť publikovať na internetovej stránke svoje majetkové priznanie. To starostove možno na webe nájsť aj dnes, poslanci priznania nepublikujú. Rovnako by sa mal vypracovať a zaviesť do praxe Etický kódex volených predstaviteľov mestskej časti a tiež Etický kódex zamestnancov miestneho úradu a organizácií zriadených mestskou časťou.

Poslanci zároveň schválili pozmeňujúci návrh poslanca Jána Hrčku (SaS), aby sa zabezpečil internetový priamy prenos z rokovaní miestneho zastupiteľstva. Cena za prenos by mala vzísť z verejnej súťaže. Dodnes si Petržalčania rokovania na internete pozrieť nemohli. Dnešný prenos zaplatili niektorí poslanci klubu SaS a Zmena zdola.

Pri predajoch či nájmoch by sa mala využívať súťaž a do nájomných zmlúv zase zahrnúť aj možnosť ich vypovedania zo strany mestskej časti. Na internetovej stránke sa má zverejniť, aký majetok samospráva nadobudla a aký predala. Dôležitým investíciám musia podľa materiálu predchádzať odborná diskusia, architektonická súťaž a predstavenie projektov verejnosti.

Minimálne dva týždne pred rokovaním vo finančnej komisii by si mali môcť ľudia pozrieť aj návrh rozpočtu a Petržalka chce postupne zavádzať aj systém participatívneho rozpočtovania. Zastupiteľstvo tak z rozpočtu vyčlení určité percento a obyvatelia hlasovaním sami rozhodnú, ako peniaze využiť. Hlavné mesto už takúto možnosť zaviedlo.

Samospráva tiež chce, aby sa do tvorby územných plánov zapojila čo najširšia verejnosť. Zaviesť by sa mal napríklad elektronický register žiadostí pri investičnom zámere alebo návrhu na územné rozhodnutie. Materiál tiež prikazuje zverejniť na internete aj zmluvné vzťahy so spoločnosťami, ktoré sa na tvorbe územných plánov zóny podieľajú.

Súbor opatrení sa venuje aj personálnej politike. Pri výberových konaniach by sa mali používať okrem pohovoru aj písomné testy. Pri prideľovaní dotácií chce zase samospráva zaviesť elektronickú podateľňu pre žiadosti a na zasadnutia komisie, ktorá o nich rozhoduje, prizývať aj zástupcu občanov.

Materiál bol vypracovaný aj na základe odporúčaní Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI). Obdobný dokument schválilo aj mestské zastupiteľstvo 2. februára pod názvom Protikorupčné minimum.

(TASR)

Páčil sa vám článok?