V Bratislave vyhral voľby Smer-SD pred SaS a SDKÚ-DS

22.3.2012
0
Páčil sa vám článok?

Parlamentné voľby 10. marca 2012 dopadli aj v Bratislave podľa posledných predvolebných prognóz. Zo všetkých Bratislavčanov, ktorí prišli hlasovať (62,67 %), dostal takmer tretinu platných hlasov Smer-SD, (30,69 %). Druhá v Bratislave skončila Strana a Solidarita (14,56 %) a tretia SDKÚ-DS (14,06 %). Štvrté bolo KDH (9,50 %), piate hnutie Obyčajní ľudia NO (9,24 %) a šiesty Most-Híd (7,81 %).

Medzi 150 novými poslancami je 49 takých, ktorí majú trvalé bydlisko v Bratislave. To sa však ešte môže zmeniť, pretože niektorí z nich pôjdu určite do vlády a uvoľnia tak miesto v parlamente iným. Z volených predstaviteľov bratislavskej samosprávy sa poslancami Národnej rady stali mestskí poslanci Róbert Kaliňák a Dušan Čaplovič (obaja Smer-SD), riaditeľ bratislavského magistrátu Viktor Stromček (Smer-SD), mestský a staromestský poslanec a vicestarosta Starého Mesta Peter Osuský (SaS), petržalský miestny poslanec František Šebej (Most-Híd), župan Pavol Frešo (SDKÚ-DS) a krajská poslankyňa Magda Vášáryová (SDKÚ-DS).

Prví dvaja sa s najväčšou pravdepodobnosťou vzdajú mandátov mestských poslancov - Robert Kaliňák aj Dušan Čaplovič totiž ašpirujú na miesto v novej vláde. Ostatní si podľa dostupných informácií trúfajú aj na viacero volených funkcií. Niektorí mali dva a viac mandátov aj pred marcovými voľbami, iným mandát pribudol.

(pol)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?