Račianska samospráva zverejní zoznam evidovaných psov

21.2.2012
0
Račianska samospráva zverejní zoznam evidovaných psov - Pes
Páčil sa vám článok?

Samospráva mestskej časti Rača ako prvá v Bratislave zverejní zoznam evidovaných psov. Tým chce donútiť majiteľov a držiteľov psov, ktorí nemajú psa prihláseného a neplatia za neho miestnu daň, aby ho zaevidovali.

Na webstránke mestskej časti si tak každý Račan bude môcť pozrieť, či je susedov pes zaevidovaný alebo nie. Obyvatelia Rače, ktorí psa ešte neprihlásili a nezaplatili daň, majú možnosť tak urobiť do konca februára. Ak Račania vedia o psovi, ktorý nie je prihlásený, môžu to oznámiť na miestny úrad e-mailom alebo telefonicky na číslo 4911 2443.

Generálny pardon pre tých, ktorí neprihlásili psa, či nezaplatili miestnu daň za psa, vyhlásila do konca februára aj mestská časť Staré Mesto.

Samosprávy mestských častí, ktoré sú správcom miestnej dane za psa, priznávajú, že počet prihlásených psov je podstatne nižší, ako je skutočnosť. Podľa niektorých odhadov je prihlásená len jedna tretina, v lepšom prípade polovica psov, ktorí sú v meste. Ostatní majitelia nemajú svojich psov prihlásených vôbec, alebo sa plateniu dane za psa v Bratislave vyhýbajú tým, že psa formálne prihlásia do obce, kde je sadzba dane podstatne nižšia ako v Bratislave.

O zverejnení zoznamu prihlásených psov podľa dostupných informácií uvažujú aj ďalšie bratislavské mestské časti. Zatiaľ sa k tomu žiadna neodhodlala v obave, že by to mohlo byť vnímané ako nabádanie občanov na udavačstvo. Naopak, privítali by to majitelia prihlásených psov, ktorí riadne platia miestne dane a doplácajú na správanie tých, ktorí nerešpektujú nariadenia o miestnej dani za psa a často aj nariadenia o čistote na území mesta a mestskej časti.

(brn)

Páčil sa vám článok?