Nehnuteľností treba priznať do konca januára

14.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia, fyzické i právnické osoby, ktoré nadobudli v priebehu minulého roka v Bratislave novú nehnuteľnosť, alebo sa na ich pôvodnej zmenil výmer základu dane, musia do utorka 31. januára podať daňové priznanie.

To sa podáva príslušnému správcovi dane, teda obci či mestu, v prípade slovenskej metropoly - bratislavskej samospráve. Pre rok 2012 sa výška dane z nehnuteľností zvýši oproti predchádzajúcemu obdobiu v priemere o 20 percent. Majiteľ trojizbového bytu tak zaplatí o tri až štyri eurá viac, teda približne 29 eur na rok. Pri priemernom rodinnom dome sa ročná daň zvýši v priemere o šesť eur. V prípade bezpodielového spoluvlastníctva manželov priznanie podáva len jeden z manželov.

Bratislavská samospráva v zmysle záväzného nariadenia poskytuje 50-percentnú úľavu na dani pre niektoré fyzické osoby. Jej zníženie je možné napríklad pri občanoch starších ako 70 rokov alebo pri držiteľoch preukazu ZŤP. Ak si Bratislavčan, ktorému vznikol nárok na zníženie dane svoje právo ešte neuplatnil, môže tak urobiť najneskôr do konca januára.

Priznanie k dani z nehnuteľností je možné zaslať poštou, alebo osobne v podateľni oddelenia miestnych daní a poplatkov na Blagoevovej ulici ul. 9 v Petržalke. Bratislavčania platia daň až na základe doručeného platobného výmeru, ktorý im mesto zašle najneskôr do konca mesiaca máj 2012. Právnickým osobám budú platobné výmery zasielané už od druhej polovice mesiaca február. V prípade, že daňovník nedodrží lehoty na podanie daňového priznania, alebo nezaplatí vypočítanú miestnu daň, samospráva si uplatní sankciu od troch do 3000 eur.

V Bratislave je evidovaných viac ako 190.000 osôb, ktoré musia každoročne platiť daň z nehnuteľností. V tomto roku tým hlavné mesto získa približne 44 miliónov eur, pričom 34 miliónov eur je od právnických osôb a 10 miliónov eur od fyzických osôb.

(TASR)

Páčil sa vám článok?